Nicotinepleister helpt niet voor rokende zwangere

None

Nicotinepleisters helpen niet om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken. Dat blijkt uit een zorgvuldig placebo-gecontroleerd onderzoek uitgevoerd in Frankrijk, vorige week gepubliceerd in het British Medical Journal.

De meeste vrouwen die zwanger (willen) worden, stoppen met roken. Ze weten wel dat roken niet alleen slecht is voor hun eigen gezondheid, maar ook hun ongeboren kind kan schaden. Roken vergroot het risico op miskramen en de kans op vroeggeboorte. Kinderen kunnen er ontwikkelingsstoornissen aan over houden. Toch is er nog altijd een groep vrouwen die het niet lukt om van de sigaretten af te blijven.

Nicotinepleisters zijn effectief bij het ondersteunen van stoppogingen van rokers in het algemeen, maar over de effectiviteit bij zwangeren bestond twijfel. De Franse onderzoekers zetten daarom een nieuwe studie op. Ze vonden ruim 400 zwangere vrouwen bereid om mee te doen aan de studie. Die rookten meer dan vijf sigaretten per dag en waren aan het begin van de studie 12 tot 20 weken zwanger. De deelneemsters en hun artsen wisten niet of ze echte nicotinepleisters kregen of dezelfde pleisters, maar dan zonder nicotine. In overleg werd een stopdag vastgesteld; vanaf dat moment kregen de vrouwen pleisters.

5 procent stopte helemaal

In beide groepen (nicotine- en neppleister) stopte ongeveer 5 procent helemaal met roken. De rest stak gemiddeld 15 dagen na het plakken van de eerste pleister weer een sigaret op. Ook daarin was geen verschil tussen de groepen. Het geboortegewicht van kinderen in beide groepen verschilde ook niet; dat lag rond de drie kilo.

Wel was de onderdruk van de bloeddruk van vrouwen in de nicotinepleistergroep significant hoger. Dat kan in theorie complicaties geven bij de zwangerschap en de geboorte.

De aanbeveling van de Franse overheid om nicotinepleisters te gebruiken om zwangeren van het roken af te helpen, staat nu op losse schroeven. Gedragstherapie zet meer zoden aan de dijk, concludeert ook commentator Leonie Brose van King’s College in Londen.

Uit een studie van TNO bleek in 2011 dat in Nederland 6,3 procent van de vrouwen blijft doorroken als zij zwanger zijn. Onder laag opgeleide vrouwen zijn meer verstokte rokers die er niet in slagen te stoppen omwille van de gezondheid van hun kind: een op de acht blijft sigaretten opsteken.