Nederlandse websites schenden massaal de privacywet

Nederlandse websites schenden massaal de privacywetgeving door informatie over surf- en klikgedrag van bezoekers, zonder hun toestemming, door te geven aan advertentiebedrijven. Bijna eenderde van de Nederlandse sites plaatst al bij iemands eerste bezoek ooit, nog voordat iemand toestemming heeft kunnen geven, privacygevoelige cookies van advertentiebedrijven op computers en smartphones.

Foto ANP / Nils van Houts

Nederlandse websites schenden massaal de privacywetgeving door informatie over surf- en klikgedrag van bezoekers, zonder hun toestemming, door te geven aan advertentiebedrijven. De gegevens worden verzameld met zogenoemde tracking cookies.

Bijna eenderde van de Nederlandse sites plaatst al bij iemands eerste bezoek ooit, nog voordat iemand toestemming heeft kunnen geven, privacygevoelige cookies van advertentiebedrijven op computers en smartphones. Dat blijkt uit onderzoek naar ruim een half miljoen Nederlandse websites door twee Amsterdamse ondernemers. Bij commerciële websites ligt het percentage overtredingen vermoedelijk veel hoger.

Dat is tegen de wet

De wet bepaalt dat voor het plaatsen van tracking cookies expliciete toestemming van websitebezoekers is vereist. Binnen drie weken zou minister Kamp (Economische Zaken, VVD) een voorstel naar de Tweede Kamer sturen over aanpassing van de ‘cookiebepaling’ in de Telecomwet. Voor het gebruik van cookies die websites beter laten functioneren, worden de regels over het verkrijgen van toestemming dan minder streng.

Vanwege hun privacygevoeligheid blijven de regels voor tracking cookies echter ongewijzigd. Expliciete toestemming blijft nodig en ook na de wetswijziging zal bijna eenderde van de Nederlandse websites de regels dus overtreden.

Cookiewetgeving ‘niet overal’ nageleefd

Een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt, die toeziet op naleving van de Telecomwet, erkent dat de cookiewetgeving “niet overal” wordt nageleefd. Omdat er onderzoeken lopen naar enkele bedrijven die de wet overtreden wil de ACM verder geen commentaar geven. Hetzelfde geldt voor het College Bescherming Persoonsgegevens dat momenteel onderzoek doet naar zoekgigant Google en dochterbedrijven die tracking cookies plaatsen.

Tweede Kamerlid Bart de Liefde van de VVD vindt dat zijn partijgenoot Kamp moet ingrijpen.

“De consument moet zelf kunnen beslissen of hij gevolgd wil worden of niet. Die vrijheid wordt hem nu ontnomen. Ik roep bedrijven op hiermee te stoppen. Als ze dat niet doen dan zijn ze wat mij betreft nog niet jarig.”

Sharon Gesthuizen van de grootste oppositiepartij SP zegt minister Kamp om opheldering te gaan vragen.

“Het intikken van een webadres blijkt al voldoende om tracking cookies op je computer te krijgen. Dit is iets waar minister Kamp zich voor zal moeten verantwoorden.”

Lees het hele artikel over tracking cookies vandaag in nrc.next (€). En: we vroegen een aantal websites waarom ze zonder toestemming van bezoekers tracking cookies plaatsen. Geenstijl.nl reageerde niet op dit verzoek. Nrc.nl, nu.nl en vk.nl wel. Lees hun reactie hier.