Nederlands-Vlaamse Buchmesse belicht in 2016 het boek in breedste zin

De Nederlands-Vlaamse Frankfurter Buchmesse in 2016 zal meer dan in 1993 nieuwe genres en ‘nieuwe verschijningsvormen van het boek’ belichten, meldt het Nederlands Letterenfonds in een persbericht. Vanmiddag ondertekenden de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur, Jet Bussemaker en Joke Schauvliege, in Amsterdam een overeenkomst met Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse. Met die

Frankfurter Buchmesse EPA PHOTO EPA/LOUISA GOULIAMAKI

De Nederlands-Vlaamse Frankfurter Buchmesse in 2016 zal meer dan in 1993 nieuwe genres en ‘nieuwe verschijningsvormen van het boek’ belichten, meldt het Nederlands Letterenfonds in een persbericht.

Vanmiddag ondertekenden de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur, Jet Bussemaker en Joke Schauvliege, in Amsterdam een overeenkomst met Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse. Met die ondertekening zijn Nederland en Vlaanderen in 2016, zoals vorige week vrijdag al naar buiten kwam, nu officieel gastland van de Frankfurter Buchmesse.

Internationaal succesverhaal

Nederland en Vlaanderen waren in 1993 voor het eerst het schwerpunkt op de Buchmesse. Het betekende de internationale doorbraak van Harry Mulisch, Cees Nooteboom en Hugo Claus. Volgens het Letterenfonds zal de presentatie in 2016 breder van opzet zijn. De literatuur staat centraal, maar er zal ook aandacht zijn voor ‘nieuwe genres, nieuwe verschijningsvormen van het boek, creatieve industrieën en voor andere kunstdisciplines’.

Jet Bussemaker, Nederlands minister van Onderwijs, noemt het gastlandschap van Nederland en Vlaanderen in het persbericht ‘goed nieuws voor de Nederlandstalige creatieve cultuur’:

“Een gastlandschap als dit kan een enorme impuls betekenen voor de literatuur, zoals we dat ook in 1993 hebben gezien bij de eerste gezamenlijke presentatie van Nederland en Vlaanderen. Het internationale succesverhaal van 1993 kan zijn vervolg krijgen in 2016 voor weer nieuwe generaties van auteurs en uitgevers en nieuwe verschijningsvormen van het boek.”

Grootste boekenbeurs ter wereld

De boekenbeurs in Frankfurt vindt jaarlijks plaats in oktober en is met zo’n 7.300 deelnemende exhibitors uit meer dan 100 landen, ruim 9.000 journalisten en grofweg 280.000 bezoekers de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Recente gastlanden waren Argentinië (2010), IJsland (2011), Nieuw-Zeeland (2012) en Brazilië (2013). In de komende jaren zullen Finland (2014) en Indonesië (2015) ‘Ehrengast’ zijn.

    • Roderick Nieuwenhuis