L’Wren Scott, de vriendin van Mick Jagger, is overleden. Wie was zij?

Mick Jagger and designer L'Wren Scott poseren op de rode loper bij de opening van de tentoonstelling Savage Buauty van ontwerper Alexander McQueen.
Mick Jagger and designer L'Wren Scott poseren op de rode loper bij de opening van de tentoonstelling Savage Buauty van ontwerper Alexander McQueen. Reuters / Mike Segar

Ze kon niks vinden dat goed paste. En daarom, zei ze, was ze zelf gaan ontwerpen. Er zijn een hoop mensen die zo een modelijn verkopen. Maar in het geval van L’Wren Scott zou het zomaar de waarheid kunnen zijn: Scott was 1,92 lang, een stuk langer dan de man met wie ze sinds 2001 een relatie had, Mick Jagger.

Scott werd vandaag bewusteloos door een assistent aangetroffen in haar appartement in New York.Kort daarna overleed ze. Waarschijnlijk heeft ze zelfmoord gepleegd door zich op te hangen. Ze is 49 jaar geworden.

L’Wren Scott groeide als Luann Bambrough op bij adoptieouders in Utah, en werkte als model in Parijs voordat ze naar Californië verhuisde en celebritysyilist werd; ze kleedde onder meer Madonna en Julia Roberts aan.

In 2006 begon ze de modelijn die haar eigen naam droeg. Scott maakte elegante, flatteuze, vrij klassieke kleren, die geprezen werden om de goede pasvorm. De eveneens zeer lange Nicole Kidman droeg haar jurken, maar ook Michelle Obama en Mad Men-ster Christina Hendricks en Sarah Jessica Parker. Scott showde haar collecties in New York en later in Londen en ging samenwerkingen aan met merken als Banana Republic en Lancome, en lanceerde een parfum- en een tassenlijn.

L’Wren Scott bij de presentatie van haar herst/wintercollectie van 2012. Foto Reuters / Carlo Allegri

Afgelopen februari zegde ze haar Londense show af omdat ze productieproblemen zou hebben, al toonde ze haar collectie een paar weken later wel in kleine kring in Parijs. Naar verluidt zat ze diep in de schulden. Ze zou nooit geld hebben willen aannemen van Mick Jagger. Jagger was ten tijde van haar dood op tournee in Australië. Of Scott een afscheidsbrief heeft achtergelaten is niet bekend. Vlak voor haar dood was Scott – of iemand die in haar naam berichten plaatste – nog actief op Twitter:

    • Milou van Rossum