Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opbrengst debat minimaal: weinig lokale issues en oppositieloze politiek

Het EenVandaagdebat tussen landelijke lijsttrekkers leverde vanavond weinig op: inhoudelijk oninteressant en weinig verrassende momenten. Lees hier onze nieuwsstroom over het debat en natuurlijk al het overige nieuws terug.

V.l.n.r. Arie Slob (CU), Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) bij het EenVandaagdebat op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
V.l.n.r. Arie Slob (CU), Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) bij het EenVandaagdebat op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Nabeschouwing: inhoudelijk oninteressant debat

We beschouwen even kort na met onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus, die bij het debat in de Erasmus Universiteit was.

"Het allerbelangrijkste vanavond was dat het eigenlijk niet zo belangrijk was. Het debat ging heel weinig over de gemeenteraadsverkiezingen en er waren weinig verrassende debatmomenten. Als je hier met een inhoudelijk oog naar kijkt dan kun je concluderen dat er niets is gebeurd. Als je er met een politiek oog naar kijkt dan kun je zeggen dat vooral Pechtold het goed deed. Hij heeft een goede debattechniek en kwam met de beste oneliner; die over de happy few. Verder deed ook Samsom het vanavond goed. Hij wist Roemer, zijn electorale concurrent, vrij effectief weg te zetten door te zeggen: u doet nooit mee.

Wat we zien is oppositieloze politiek. Buma en Roemer doen het niet geweldig. Zij weten niet door te dringen tot de grote debatmomenten.

Kortom: dit debat gaat niet veel in beweging brengen. Het laatste debat had ook al geen effect op de peilingen. Dat zal nu niet anders zijn. Bij zo’n debat staan ze ook met veel te veel naast elkaar. De VVD pakt het wat dat betreft slimmer aan. Die maakte er een nummer van dat ze niet naar dit debat kwamen, maar Rutte zit wel vanavond bij Pauw & Witteman. Dat is voor de VVD natuurlijk honderdduizend keer gunstiger."

EenVandaag Erasmusdebat
Het volledige debat staat inmiddels online. Kijk het hier terug.
EenVandaag Erasmusdebat
Dat was snel, want DWDD lost EenVandaag na de reclame alweer af. Het debat gaat nog wel even verder online, waar de politici vragen zullen beantwoorden van studenten in de zaal. Kijk hier mee. EenVandaag Erasmusdebat
Bij het debat is al een paar keer gerefereerd aan de grote afwezige: de VVD. Halbe Zeilstra heeft afgezegd omdat hij - volgens EenVandaag - weigert met Emile Roemer in debat te gaan over het thema zorg. Maar de VVD laat later vandaag van zich horen, twittert onze redacteur Tom-Jan Meeus.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Intussen begrijp ik dat de VVD dit debat vanavond countert met Rutte bij #penw #1vdebat

En NOS-verslaggever Wilco Boom:

Twitter avatar WilcoBoom wilco boom Misschien had @diederiksamsom ook moeten wegblijven bij #1Vandaagdebat? Stond nu in z'n uppie kabinetsbeleid te verdedigen.... Best lastig.

EenVandaag Erasmusdebat
Samsom maakt zich boos over de woningmarkt. Tegen Pechtold:

"U bent niet alleen met de happy few."

Pechtold reageert alert:

"Niks happy few, met uw beleid zijn er maar een few happy."

EenVandaag Erasmusdebat
Tot slot het blokje over de woningmarkt, en met name de sociale huurmarkt. Volgens Roemer is de consequentie van het kabinetsbeleid dat er geen betaalbare huurwoningen meer te vinden zijn. Pechtold vindt dat er in het middensegment meer moet worden gebouwd voor vrije sectorwoningen.

Buma haalt uit naar Samsom: "Er zijn alleen maar meer uitzettingen door huurverhogingen, dankzij de verhuurdersheffing die u doorvoerde.” Ook Pechtold valt Samsom aan: die wachtlijsten voor sociale huurwoningen, dat is niet sociaal.

Slob en Buma benadrukken dat Nederland niet alleen de Randstad is. Laten we ook kijken naar krimpgebieden en die weer kansgebieden maken, aldus Slob.

EenVandaag Erasmusdebat
Het tweede blokje ging over de economie is alweer afgerond. Slob haalde in het begin meteen uit naar Buma. "Waar was u, meneer Buma, het afgelopen jaar? U koos voor een sabbatical." Zo komen we niet uit de crisis, aldus Slob, die zei keihard geknokt te hebben voor 1 miljard lastenverlichtingen.

Tijd voor lastenverlichting, vindt Pechtold. Tja, iedereen is voor lastenverlichting, reageert Samsom, “maar de vraag is waar je het geld vandaan haalt en D66 wil die lastenverlichting uit de toeslagen halen, waar de laagste inkomens juist wat aan hebben.”

Pechtold tegen Samsom: "U helpt mensen met een uitkering, wij helpen mensen met een baan úit een uitkering."

Nu over naar het laatste thema: wonen.

EenVandaag Erasmusdebat
Het is natuurlijk het gevaar met een debat met lokale politici bij de regionale verkiezingen. Het gaat al snel over grote thema's, zoals nu het geval is bij het debat over economie, waarbij de bekende standpunten weer voorbij komen.

Twitter avatar WilcoBoom wilco boom Gaat nu heel heel erg over de gemeenten en de #GR2014 bij #1Vandaagdebat #Buma #Slob #NOT

Twitter avatar HoogerJ John Hoogerwaard Zijn er binnenkort Tweede Kamerverkiezingen? Ik zie allemaal fractievoorzitters ruziën over lastenverlichting op tv. #1vandaag

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Die Pechtold is vd coalitie zolang het uitkomt en vd oppositie zodra het handiger is #1vdebat


EenVandaag Erasmusdebat

Decentralisatieplannen te snel?

Voor- én tegenstanders van de decentralisatie hebben al langer zorgen over de krappe voorbereidingstijd. En dat werd ook duidelijk tijdens het debat zojuist. Vanaf 2015 hevelt het Rijk sociale taken als jeugdzorg en grote brokken van de ouderenzorg over naar gemeenten. Hadden we de zorgbehoefte maar centraal gesteld, dan hadden we zaken kunnen doen, zei Roemer tegen Samsom.

Volgens Buma gaan de decentralisatieplannen veel te snel.

"Gemeenten kunnen het tempo niet bijbenen. Dus matig de bezuinigingen in het begin, dan krijg je uiteindelijk meer kwaliteit."

Samsom hoort in het land een heel ander verhaal:

"Gemeenten zeggen: geef ons nou de middelen, dan kunnen wij het lokaal beter doen dan het Rijk."

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Politieke leiders die bijna allemaal hun 'hart vasthouden' over tempo overheveling langdurige zorg #hart #1vdebat

EenVandaag Erasmusdebat
De opzet is als volgt. Er wordt over drie thema's gedebatteerd: zorg, economie en wonen. Samsom en Roemer trapten zojuist af met een debat over de zorg.

Twitter avatar IngeLengton Inge Lengton Samsom beticht Roemer van "bangmakerij". Veranderingen in de zorg hoeven niet per se slecht te zijn, stelt Samsom #1vdebat

Debat begint met fotoronde

Het debat is begonnen, meekijken kan hier. En om het ijs te breken begint EenVandaag met een fotoronde. De opdracht? Bedenk een "origineel onderschrift" voor de foto van een collega. Dit was het resultaat.

Diederik Samsom over Alexander Pechtold:

"Alexander Pechtold heeft het nu helemaal gehad met de linkse kerk."

Foto ANP / Remko de Waal

Alexander Pechtold over Diederik Samsom.

"Aardige lijsttrekker verwijst vriendelijke voorbijganger naar de dichtstbijzijnde bloemenkiosk."

Foto ANP / Marcel van Hoorn

Emile Roemer over Arie Slob:

"Lieve Mark en Diederik. Zijn jullie nu echt zo boos?"

Foto ANP / Remko de Lange

Arie Slob over de foto van Sybrand Buma:

"Ik heb de indruk dat Buma tegen Brinkman zegt: Gaan we met appels gooien of kiezen we toch ook maar voor tomaten?"

Foto ANP / Remko de Waal

Sybrand Buma over Emile Roemer:

"De alom aanzwellende kritiek op de inzending van Ilse de Lange en Waylon leidt tot verrassende alternatieve inzendingen."

Foto Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh


EenVandaag Erasmusdebat
En even een nieuwsupdate, want de kleine nieuwtjes over de verkiezingen blijven binnenstromen.
 • De Kiesraad is van oordeel dat er geen sprake is van het ronselen van stemmen door het CDA in de Friese gemeente Het Bildt. Afgelopen week had het CDA huis aan huis een folder verspreid waarin ook een boodschap stond voor mensen die niet in staat zijn om te stemmen. Herin werd vermeld dat mensen contact op konden nemen met de lijsttrekker Nel Haarsma. "Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld." De Kiesraad vindt de tekst 'zeer ongelukkig' gekozen, maar er is geen sprake van ronselen.
 • Osman Suna, de PvdA'er die in verband wordt gebracht met het ronselen van stemmen in de gemeente Soest, roept kiezers alsnog op om op hem te stemmen. Suna, raadslid en lijsttrekker van de plaatselijke PvdA-fractie, zei vorige week nog dat hij zijn zetel niet zou innemen. PvdA-leider Diederik Samsom zei vrijdag dat Suna nooit meer de functie van volksvertegenwoordiger mag beoefenen binnen de partij.

Over veertig minuten begint het EenVandaag Erasmusdebat met Samsom (PvdA), Roemer (SP), Buma (CDA), Pechtold (D66) en Slob (ChristenUnie). Tijdens het debat worden drie thema's behandeld: zorg, economie en wonen.

Hoeveel gaan gemeenten bezuinigen op cultuur?

Gemeenten besteden meer aan cultuur dan het Rijk. Hoeveel bezuinigen ze na de verkiezingen? Nederlandse gemeenten hebben tussen 2011 en 2013 al 170 miljoen euro bezuinigd op cultuur. Vanaf volgend jaar zou daar nog eens tachtig miljoen bijkomen, zo bleek uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot.

Die bezuinigingen komen bovenop de 250 miljoen die het Rijk op de cultuur heeft bezuinigd, op instigatie van het vorige kabinet Rutte.

Onze cultuurredacteur Pieter van Os daarover:

"Desondanks zullen gemeenten na de verkiezingen opnieuw in de verleiding komen om op cultuur te bezuinigen. Het rijk kort stevig op het Gemeentefonds – dus op de totale hoeveelheid te besteden geld – terwijl ze ook eisen stelt aan de uitvoering van taken die ze overhevelt naar de gemeenten. Maar dat geldt niet voor cultuur en sport. Daar kunnen gemeenten mee doen wat ze willen."

Lees hier verder: Liever scoren met vaag plan dan met cijfers.

In juni wordt TivoliVredenburg officieel geopend. Met vijf zalen en een capaciteit van 7.900 man kent het muziekpaleis zijn gelijke niet in de wereld. Foto ANP / Remko de Waal

Ontwerp van NL Architects voor het Arnhemse kunstencluster ArtA, centrum voor film en beeldende kunst. Een jury beslist binnenkort over de ontwerpen van vier architecten, terwijl niet zeker is dat er na de verkiezingen nog een politieke meerderheid is voor het plan. Artist impression

cultuurbezuinigingen

Weer een 'helpende hand' voor de PvdA

PvdA'ers Lodewijk Asscher, Diederik Samsom en Pieter Hilhorst op campagne in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel


Lodewijk Asscher helpt mee. Job Cohen helpt mee. Ahmed Marcouch helpt mee. Ed van Thijn 'helpt' mee. In Amsterdam waren de laatste dagen veel landelijke PvdA-kopstukken te zien. De PvdA dreigt in Amsterdam te worden gepasseerd door D66, waardoor zij voor eerst sinds 1949 niet meer de grootste partij zal zijn. Als de peilingen kloppen.

Ook de zuiderburen doen verslag van de 'Slag om Amsterdam'. Anderhalf jaar na de val van Antwerpen dreigt voor de sociaaldemocraten ook Amsterdam verloren te gaan, schrijft De Standaard. In het stuk wordt onder meer Felix Rottenberg opgevoerd, voormalig voorzitter van de PvdA. "De partij heeft met Hilhorst een inschattingsfout gemaakt", zegt Rottenberg in de krant.

"De partij heeft onderschat dat een lijsttrekker de tijd moet krijgen om zich in te werken en te groeien. Hilhorst is in het bad gegooid en dreigt nu te verdrinken."

Volgens Rottenberg zal de uitslag ook op nationaal niveau doorwerken. Als D66 de grootste wordt zal Alexander Pechtold nog machtiger worden. De regering-Rutte is nu al afhankelijk van zijn steun. Rottenberg: "En vergeet niet: D66 heeft altijd het gevoel dat het rekeningen moet vereffenen met de PvdA."

De Slag om Amsterdam

In Beeld: Landelijke politici op campagne

De campagnemachines draaien. Haagse politici gaan met flyers langs de deuren, tappen biertjes, bakken stroopwafels en wat al niet meer. Ondertussen vullen de kranten zich met horse-racenieuws. Nog twee dagen tot de gemeenteraadsverkiezingen. De In Beeld van vandaag: een selectie van de mooiste campagnebeelden tot dusver.

[inbeeld]http://www.nrc.nl/inbeeld/2014/03/17/stroopwafels-bakken-en-biertjes-tappen-landelijke-politici-op-campagne/[/inbeeld]

Ronselpraktijken in Valkenburg aan de Geul

Stemmen ronselen. Het lijkt het thema van deze verkiezingen te worden. Nu maakt ook de gemeente Valkenburg aan de Geul melding van 'mogelijke ronselpraktijken'. Burgemeester Martin Eurlings (CDA) heeft dat inmiddels aan de politie gemeld. Eerder werd er al in onder meer Soest, Heusden, Roermond, Het Bildt, Twenterand en Bergen melding gemaakt van ronselen.

Dat is opvallend, want het ronselen van stemmen is niet vaak onder de rechter geweest in Nederland. Het blad Binnenlands Bestuur zette onlangs de meest recente gevallen op een rij:

 • 2002: ChristenUnie-raadslid Jan den Butter uit Oudewater krijgt een boete van 450 euro omdat hij blanco machtigingen verzamelde.
 • 2006: Gemeenteraadslid Selcuk Altun uit Weert krijgt een boete van 1000 euro voor het losweken van 30 volmachten
 • 2006: Een 74-jarig inwoner van Maasdriel regelt 400 volmachten voor een familielid. Boete: 300 euro

ronselpraktijken
Oké, het zijn natuurlijk lokale verkiezingen. Maar de landelijke partijen in Den Haag zijn maar al te druk met de gemeenteraadsverkiezingen. Zo vergadert de Tweede Kamer dinsdagavond en woensdag de hele dag niet om alle Kamerleden en bewindslieden de kans te geven nog een laatste dagje voluit campagne te voeren.

Met de chef van onze politieke redactie René Moerland besprak Pim van den Dool wat er voor de acht belangrijkste partijen landelijk op het spel staat. Lees dat artikel hier.

Kiesraad: stempas verkopen is verboden

Die Kiesraad komt bij iedere verkiezing wel een aantal stempassen op sites als Marktplaats tegen, zo laat woordvoerder Heleen Hörmann weten. Ze vindt het "netjes" dat Marktplaats de advertentie zelf weghaalt. De Kiesraad gaat zelf aan de slag met de advertenties die nu nog online staan (hier en hier bijvoorbeeld).

"Het mag niet, het is verboden. Wat we straks gaan doen is een mailtje sturen naar de persoon die de stempas heeft aangeboden om hem te laten weten dat het strafbaar is. Als hij zelf de advertentie niet weghaalt dienen we een verzoek in bij de site zelf."


Dus als de advertentie verdwijnt is de zaak voor jullie klaar?

"Het is natuurlijk een strafbaar feit, maar daar gaan wij niet over. Wat we wel doen is dat als iemand geen gehoor geeft aan onze oproep, dat we dit onder de aandacht van het OM kunnen brengen."

De afgelopen weken heeft Marktplaats al elf keer een advertentie verwijderd waarin een stempas te koop werd aangeboden.

stempassen te koop aangeboden

Samsom: Rutte moet harder optreden tegen Wilders

"De PVV is zo rechts als een richel", zei PvdA-leider Diederik Samsom zojuist tegen Frits Wester bij RTLZ. Rutte zou harder stelling moeten nemen tegen de omstreden uitspraken van PVV-leider Wilders over minder Marokkanen in Nederland. Nu heeft hij de kwestie op 'kousenvoeten' aangepakt.

Samsom is blij dat zijn eigen vicepremier Lodewijk Asscher wel scherp stelling durfde te nemen.

"Ik snap dat het verkiezingstijd is, maar niet alles hoeft te wijken voor verkiezingen."

Er zijn problemen met bepaalde groepen mensen in Nederland, maar die los je niet op door iedereen over één kam te scheren, zei Rutte afgelopen vrijdag over de uitspraken van Wilders.

Diederik Samsom op campagne in de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Een anoniem Kamerlid uitte vanochtend in De Telegraaf kritiek op Samsoms functioneren. Die kritiek wimpelde Samsom weg door te zeggen dat hij zich hier niet in herkende.

"Het is nooit leuk, maar zeker bij de PvdA is het bijna een traditie aan het worden dus ik kijk er niet meer van op."

Het fractielid zegt in de krant:

"Er wordt veel over hem geklaagd als je langs de deuren gaat. Dat snap ik eerlijk gezegd wel. Misschien is het nu niet slim om van leider te wisselen, maar bij de Kamerverkiezingen wel."

Diederik Samsom

'Stempas op Marktplaats was een grap'

Alen van 20 was de jongen die dit weekend zijn stempas op Marktplaats zette. Uit de beschrijving van zijn inmiddels verwijderde advertentie:

"Dit is serieus, want het stemmen kan mij niet schelen. Tegen elk aannemelijk bod mag mijn stempas weg. Als er een partij is die mijn stem wil, laat maar weten."

Aan de telefoon liet Alen zouist weten dat het toch niet zo serieus was en dat het een grap was.

"Stemmen betekent voor mij, en veel mensen, vrij weinig. Dat wilde ik laten zien. Maar is het strafbaar? Dat wist ik niet. Maar het was dus een grap."

Reacties van potentiële kopers kreeg hij niet, de advertentie was alweer snel verwijderd. Maar hoewel het volgens hem een grap was, de politiek neemt Alan ook niet serieus.

"Stemmen is natuurlijk wel belangrijk, denk ik. Maar als ik naar de politiek kijk zie ik weinig verandering. Er is niets dat me aanspreekt. Dus daarom ga ik niet stemmen."

Overigens staat er ook al een paar dagen een advertentie op Speurders.nl van Arie84. Hij biedt zijn stem "aan de hoogste bieder". Bieden vanaf 5 euro.

stempassen te koop aangeboden

Peerenboom: moeilijk om deze slogan te overtreffen

Peer
De VVD-lijsttrekker in Uden, René Peerenboom, belde zojuist terug. Hij maakte de afgelopen weken furore met zijn slogan 'Stem op een goede Peer. Daar plukt Uden vruchten van', maar greep toch net naast de prijs voor slechtste slogan. Kan Peerenboom er wakker van liggen?

"Ik hoop dat wij woensdag gaan winnen, dan is deze verkiezing niet zo belangrijk."

Peerenboom is wel blij met de aandacht voor zijn slogan, omdat dat hem "in staat stelt het verhaal van Uden en de goede oogst van de afgelopen jaren" te vertellen. En wat zijn de peerpunten voor de komende periode? "Haha, op deze koers verder gaan."

Hij feliciteert zijn CDA-collega in Maasgouw met de winst. Voor de volgende verkiezingen wordt voor de VVD Uden weer een nieuwe slogan bedacht, hoewel "het moeilijk zal worden deze slogan te overtreffen".

allerslechtste slogan

Al elf keer stempas op Marktplaats te koop aangeboden

Zo wordt het de ronselaars van stemmen wel erg makkelijk gemaakt. Dit weekend verschenen de eerste stempassen op websites zoals Marktplaats. En dat is illegaal (Artikel 126 van het Wetboek van Strafrecht).

Woordvoerder Jasper Teijsse van Marktplaats laat weten dat er de afgelopen weken al elf keer een stempas te koop is aangeboden.

"Het handelen in stempassen is bij wet verboden, advertenties op Marktplaats waarin stempassen worden aangeboden zullen dan ook altijd worden verwijderd. Het afgelopen weekend hebben drie advertenties online gestaan. In totaal zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen elf advertenties geplaatst voor stempassen. Al deze advertenties zijn via het meldsysteem bij ons onder de aandacht gebracht."

We proberen de aanbieder van bovenstaande advertentie nog even aan de telefoon te krijgen.

stempassen te koop aangeboden
Nog even over die Telegraaf-kop van vanochtend. Bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft de krant niet de traditie van het campagne voeren tegen de de PvdA. Dit zijn de voorpagina's rond de verkiezingen van 2010, 2006 en 2002. Opvallend is de voorpagina uit 2006, toen de PvdA zo slim was om zelf maar wat ruimte te kopen in de krant.

chocoladeletters van de telegraaf

Landelijke lijsttrekkers (excl. VVD) debatteren over 'lokale' thema's

Vanavond gaan vijf fractievoorzitters van landelijke partijen uit de Tweede Kamer met elkaar in debat tijdens het EenVandaag Erasmusdebat.
Wie doen mee?

 • Diederik Samsom (PvdA)
 • Emile Roemer (SP)
 • Sybrand Buma (CDA)
 • Alexander Pechtold (D66)
 • Arie Slob (ChristenUnie).

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra slaat het debat over. Volgens Eenvandaag weigert hij met Emile Roemer in debat te gaan over het thema zorg. Naast zorg wordt vanavond ook gedebatteerd over economie en wonen.

Politiek commentator Kees Boonman:

Twitter avatar keesboonman kees boonman De @VVD wil (durft) niet over zorg debatteren in @eenvandaag -debat fractievoorzitters,want 'geen thema'.Unieke campagnestrategie:wegblijven

Er zijn lokale verkiezingen op komst, maar er wordt weer met landelijke politici gedebatteerd. Daar is volgens opiniepeiler Gijs Rademaker van Eenvandaag niets mis mee, schrijft hij in een blog:

"Gemeenteraadsverkiezingen worden altijd overschaduwd door de landelijke politiek. En misschien is dat juist wel terecht. Want terwijl de meeste mensen (63 procent) vinden dat ‘landelijke politici zich verre moeten houden van de gemeenteraadscampagnes’, geven de meeste kiezers eerlijk toe dat de landelijke politiek wél een belangrijke rol speelt bij het bepalen van hun stem. 29 Procent vindt bijvoorbeeld de landelijke politiek even belangrijk als de lokale. Bij een vijfde geeft de landelijke politiek zelfs de doorslag. Als ik Samsom, Pechtold of Roemer was zou ik me ook onmiddellijk volgeladen met tomaten, rozen of D66-ballonnen in de campagne storten, want ook al houden mensen er niet van, het telt wél."

EenVandaag Erasmusdebat

'Slechte slogans bestaan niet'

De winnaar van het Rode Potlood voor de slechtste slogan is dus Koen ("moet je doen") Hawinkels van CDA Maasgouw. En hij is blij met de prijs, vertelde hij zojuist aan de telefoon.

Koen, moeten we je feliciteren of niet?

"Absoluut. Persoonlijk vind ik de slogan niet zo slecht. Slechte slogans bestaan niet, alleen foute. En alle publiciteit is welkom. Dagblad de Limburger belde al, NOS op 3 en nu jullie."

Maar hebben de kiezers in Maasgouw daar ook een boodschap aan?

"Ja, ik krijg hier in het dorp ook veel reacties. Het is gewoon een korte en krachtige slogan die werkt."

Roepen ze al 'Koen ik ga je woensdag doen'?

"Ik zal er woensdag op letten, maar ik heb dat tot nu toe nog niet gehoord."

En wat ga je eigenlijk doen als je in de raad komt?

"De belangen van het eigen dorp behartigen natuurlijk. Zo is er in ons dorp een basisschool gesloten en opgegaan in een brede school in een ander dorp. Alle kinderen moeten daar nu naar toe fietsen, maar de verkeersveiligheid van die weg moeten worden verbeterd. Dat is wel een grote prioriteit."

allerslechtste slogan
De kop over de PvdA van De Telegraaf vanochtend lijkt in een traditie te passen. Vlak voor de verkiezingen geeft de krant twijfelaars nog een zetje in de rug. Het bekendste voorbeeld zijn de twee voorpagina's vlak voor de landelijke verkiezingen van 2012.

Links doodsteek voor MKB, kopte de krant de dag voor de verkiezingen. De volgende dag gevolgd door de moeilijk te overtreffen kop Rechtsom of Samsom.

chocoladeletters van de telegraaf

'Koen moet je doen' verkozen tot allerslechtste slogan

Koen Hawinkels van CDA Maasgouw is de 'gelukkige' winnaar. Met zijn verkiezingsslogan 'Koen moet je doen' heeft hij de verkiezing voor de slechtste politieke slogan van 2014 gewonnen. Met maar liefst een kwart van de stemmen (ruim 24 procent).

Hij wint ...het Rode Potlood! Een jury van tien taalfanaten selecteerde uit de inzendingen de shortlist van de tien slechtste slogans. Het eindoordeel was aan het publiek. We bellen straks met Koen om te vragen of hij blij is met de uitverkiezing.

Koen was sowieso blij met de nominatie:

Twitter avatar KoenHawinkels Koen Hawinkels @slechteslogans Hartelijk bedankt voor de nominatie! Zo doe je ineens niet mee aan één maar aan twee verkiezingen, spannend...

VVD Uden was minder content met hun nominatie. De partij van lijsttrekker René Peerenboom vond het nodig de poster toe te lichten op hun site. De poster eindigde op nummer 2 met 16 procent van de stemmen.

allerslechtste slogan

Rondje media

Een rondje langs de ochtendbladen (en andere media) levert het volgende op:

 • Volgens De Telegraaf gaat de PvdA met "angst en beven" de gemeenteraadsverkiezingen in.
  Twitter avatar JanHoedeman Jan Hoedeman Kan #telegraaf hier donderdag overheen als er bloedbad in #pvda komt? http://t.co/35NjSv3nRg
 • Ook het AD komt met een stuk over de PvdA en stelt de vraag: Maakt PvdA-leider Diederik Samsom na de klap plaats voor de kroonprins (Lodewijk Asscher, red.)?
 • De partij van Wilders is definitief vertrokken uit het rechtse kamp, zegt Mark Rutte (VVD) tegen NU.nl:
 • "In de Tweede Kamer gaat 70 procent van de debatten over geld en in dat opzicht is de PVV een linkse partij. Vaak linkser dan de SP nog."

  Een reactie van Wilders kon vanochtend natuurlijk niet uitblijven:

  Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Karl Marx zou zijn vingers aflikken bij die belastingverhogingen van je Mark en met die miljarden voor Afrika ben je de Jan Pronk vd VVD!

media

De campagnemachines draaien, Haagse politici gaan langs de deuren en de kranten vullen zich met horse-racenieuws. Het is nog twee dagen tot de gemeenteraadsverkiezingen. Vanaf vandaag biedt nrc.nl een nieuwsstroom met het laatste nieuws rond het campagnecircus, lokale perikelen, mooie beelden en opmerkelijke campagnevideo’s.

Heb je een vraag over de verkiezingen? Stel hem via Twitter (klik hier) of via de mail (internet @ nrc.nl) en wij gaan op zoek naar een antwoord. De vragen waarvan we denken dat ze voor meerdere lezers interessant zijn, publiceren we vandaag op deze pagina.