Leger Syrië verovert strategische stad aan grens met Libanon

Het Syrische leger heeft gisteren de stad Yabroud veroverd, het laatste bastion van de rebellen bij de Libanese grens. De verovering is van groot belang voor het veiligstellen van de weg die de hoofdstad Damascus met Aleppo en de Middellandse Zeekust verbindt. Hierdoor kan de aanvoer van wapens voor de rebellen vanuit Libanon worden afgesneden.

Een Syrische militaire bron zei dat ongeveer 1.400 rebellen van het Vrije Syrische Leger, Ahrar al-Sham andere groepen de afgelopen dagen uit Yabroud zijn gevlucht. Nog eens 1.000 strijders van het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra bleven achter om te vechten tegen het regeringsleger, dat hulp kreeg van strijders van de shi’itische beweging Hezbollah uit Libanon. „Ze boden fel tegenstand en afgelopen nacht hebben ze zich teruggetrokken”, zei de anoniem bron. De extremisten hebben zich nu teruggetrokken naar de nabijgelegen dorpen Hosh Arab, Fleit en Rankos, en naar het Libanese grensstadje Arsal, zo’n 20 kilometer naar het noordwesten.

Voorafgaand aan het offensief heeft het regeringsleger vorige maand Yabroud, een stad van ongeveer 50.000 inwoners, zwaar gebombardeerd. Duizenden burgers zijn daarop gevlucht, van wie velen naar Libanon. Het regeringsleger heeft al maanden het initiatief in de strijd tegen de verdeelde rebellen. Het heeft steeds meer van het gebied tussen Damascus en Aleppo in handen gekregen. De Middellandse Zeekust is van groot strategisch belang voor het regime, aangezien dit het bolwerk is van de alawitische minderheid waartoe ook president Assad behoort.

Uit wraak voor de verovering van Yabroud heeft een zelfmoordterrorist zich gisteren opgeblazen bij een tankstation in de Bekaavallei nabij de Libanese grens, waarbij drie leden van Hezbollah om het leven kwamen. Hezbollah is steeds vaker doelwit van aanslagen wegens zijn steun aan Assad in de Syrische burgeroorlog.

De aanslag van gisteren is opgeëist door een tot nu toe onbekende groep die zich Jabhat al-Nusra in Libanon noemt. Het is onduidelijk wat voor banden deze groep onderhoudt met Jabhat- al-Nusra, het officiële filiaal van Al-Qaeda in Syrië. Een andere extremistische groep – Liwa Ahrar al-Sunna in Baalbek – heeft eveneens de aanslag opgeëist. (Reuters, BBC)