kort

Psychologie

Slim ruziënd kind krijgt vaker haar zin

Naarmate een 5- tot 7-jarig kind constructiever is in een conflict met de moeder sleept het er vaker een compromis uit, in plaats van dat zij haar zin doordrukt. Dat blijkt uit onderzoek bij 190 kinderen en hun moeders (Journal of Family Psychology, online). Van jongetjes konden moeders het wat minder hebben als ze zich negatief gedroegen dan van meisjes.

Zeebiologie

Koraalrif ontdekt in Perzische golf bij Irak

Voor de kust van Irak is een koraalrif ontdekt. Het is het enige bekende koraalrif in Irakese wateren en het meet vier bij zeven kilometer. Zeebiologen waren ‘compleet verrast’ dat ze op deze plek in de Perzische golf levend koraal aantroffen. Want de leefomstandigheden zijn er bar: de zeetemperatuur schommelt tussen de 14 en 34 graden Celsius, het water staat vaak erg laag, is vervuild met olie en bovendien zeer troebel. De rivierendelta Sjatt al-Arab, waar de Eufraat en de Tigris samenvloeien, brengt veel sediment in het water. De duikers die het rif ontdekten, zagen er dan ook vooral robuuste koraalsoorten die langzaam groeien, met zware kalkskeletten. Onderzoekers dringen erop aan dat het rif snel een beschermde status moet krijgen. Dat is een uitdaging gezien de omvangrijke olie- en gaswinning in het gebied.

Stamcellen

Bioloog wil eigen artikel terugtrekken

Twee artikelen van eind januari uit Nature over een nieuwe revolutionaire manier om uit bloedcellen stamcellen te maken moeten worden teruggetrokken. Dat zegt de vooraanstaande Japanse stamcelbioloog Teruhiko Wakayama, een van de veertien mede-auteurs. Hij weet niet langer zeker of er inderdaad stamcellen zijn gemaakt, want er zijn waarschijnlijk fouten gemaakt met foto’s bij het onderzoek. Wakayama wil de artikelen herroepen en herschrijven. Het Riken-instituut, waar hoofdauteur Haruko Obokata werkt, onderzoekt intern of er is gefraudeerd.

Wageningen

God bedanken in proefschrift mag weer

Promovendi aan Wageningen Universiteit mogen in het dankwoord van hun proefschrift weer religieuze of andere inspiratiebronnen bedanken. Religieuze of ideologische uitingen blijven echter taboe, heeft de universiteit besloten. Twee maanden geleden moest mestmanagement-onderzoeker Jerke de Vries zijn dankwoord en schutblad nog uit zijn proefschrift knippen om zijn promotie te redden.

    • NRC