kort

Paralympics //

De meeste medailles opnieuw naar Rusland

In Sotsji zijn de Paralympische Winterspelen geëindigd. Terwijl de Krim in een omstreden referendum gisteravond voor aansluiting bij Rusland stemde, keek premier Poetin 480 kilometer verderop naar het doven van de olympische vlam. De Oranje-equipe veroverde één medaille – de vorige keer nul, schaatsen doet niet mee. Snowboardster Bibian Mentel won op de boardercross goud. Net als bij de reguliere Winterspelen eindigde Rusland bovenaan in het medailleklassement. Gehandicaptenvoorzieningen zijn er in Rusland weinig, al heeft ‘Sotsji’ lokaal wel aan verbetering bijgedragen. Veel buitenlandse delegaties hadden vanwege de Krimcrisis een bezoek aan de Paralympics afgezegd. Sporters uit Oekraïne hielden bij uitreikingen hun medaille bedekt.

Formule 1 //

Rosberg wint opening seizoen in Australië

Nico Rosberg heeft zaterdag de eerste wedstrijd van het nieuwe Formule 1-seizoen gewonnen. De Duitser kwam tijdens de Grand Prix van Australië 24 seconden eerder binnen dan nummer twee Daniel Ricciardo van Red Bull. Debutant Kevin Magnussen (McLaren) werd derde. Voor wereldkampioen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton was de race snel ten einde. Door de vele regelwijzigingen – minder brandstof, elektrische aandrijving en andere neuzen – zijn veel teams nog op zoek naar de ideale samenstelling van hun bolides. Zo verloor de nummer twee, Daniel Ricciardo (Red Bull), na afloop zijn plek omdat hij meer dan 100 kilo brandstof aan boord had.

WK shorttrack //

Wereldtitel voor de Nederlandse mannen

De Nederlandse shorttrackers hebben gisteren de wereldtitel op de aflossing gepakt. Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Niels Kerstholt wonnen in Montreal goud, voor Zuid-Korea en Groot-Brittannië. Knegt was de grote man voor Nederland. De Fries zat ogenschijnlijk in geslagen positie toen de concurrentie in de laatste bocht moeite had op de been te blijven en hij ze voorbijging. Eerder op de dag won Knegt al zilver op de 1.000 meter.