kort

Syrië

Cruciaal steunpunt rebellen is gevallen

Het Syrische leger heeft gisteren de stad Yabroud ingenomen. Met deze verovering is het laatste grote bolwerk van de rebellen aan de Libanese grens gevallen. Hierdoor kan het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad de bevoorrading door de medestanders van de rebellen in Oost-Libanon afsnijden. De stad Yabroud was namelijk een cruciale schakel in de aanvoerroutes van de rebellen. De rebellen uit Yabroud zijn gevlucht naar het even verderop gelegen Flita. Een kleine harde kern is achtergebleven.

E. du Perronprijs

Prijs voor Benzakour om roman Yemma

De E. du Perronprijs 2013 is gewonnen door schrijver Mohammed Benzakour. De prijs wordt altijd uitgereikt aan mensen of instellingen die ‘met een cultuuruiting’ een bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving. Benzakour wint hem voor zijn roman Yemma. In dit boek beschrijft hij hoe zijn moeder na een herseninfarct volledig zorgafhankelijk wordt. De jury: „In rake beelden wordt een zorgwereld geschetst die nog niet op de hoogte lijkt te zijn gebracht van de culturele diversiteit in Nederland.”

2

mensen opgepakt bij gaslocatie NAM

Bij de gaslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Wildervank heeft de Groningse politie gisteren twee mensen opgepakt. Volgens de politie hadden ze eerder die dag vernielingen aangericht bij een gaswinlocatie in Oude Pekela. Dat meldt de NOS. Op allebei de locaties waren volgens de politie protestacties. Actievoerders maakten gaten in hekken in Oude Pekela. Toen het leek alsof twintig actievoerders naar binnen wilden gaan, dreigde de politie met ingrijpen. Daarna vertrokken de actievoerders. Daarna verplaatste de actie zich volgens de NOS naar Wildevank, waar door actievoerders autobanden in brand werden gestoken. Daar werden de twee mannen vervolgens opgepakt.

    • NRC
    • Ap