Het stuurloze rampseizoen van ManUnited

Manchester verloor gisteren met 3-0 van rivaal Liverpool // De ploeg van spits Robin van Persie is ingestort na het vertrek van coach Alex Ferguson

Manchester United zou hem nu goed kunnen gebruiken. Alex Ferguson (72). De spijkerharde manager die voetballers wegstuurt als kleine kinderen, die schreeuwend tirades houdt, zijn spelers op een halve inch afstand stijf scheldt, neus tegen neus.

Zijn woede-uitbarstingen brachten Manchester United veel. Hij coachte The Red Devils ruim 26 jaar. Onder zijn leiding groeide United uit tot de meest succesvolle Britse club van de laatste twintig jaar. Twee Champions League-titels en dertien landskampioenschappen won de Schot als United-coach.

Eind vorig seizoen stopte Ferguson. Hij moest zijn levenswerk een keer loslaten. Maar de club kan niet zonder hem, zo lijkt het nu. Sinds zijn vertrek is de ploeg met de Nederlandse spits Robin van Persie geïmplodeerd.

United beleeft een rampseizoen. Gisteren verloor Manchester thuis op Old Trafford in de derby tegen rivaal Liverpool met 3-0. Pijnlijke cijfers voor de club die vorig seizoen nog landskampioen werd en de Engelse competitie jarenlang domineerde.

„Dit is een van mijn slechtste dagen ooit in het voetbal”, zei Manchester-spits Wayne Rooney gisteren op de clubsite. De kleedkamer leek na de nederlaag „een nachtmerrie”, zei hij.

Kansloos voor de titel

Het kampioenschap is al verloren, de club staat zevende in de Premier League op achttien punten van koploper Chelsea. In de twee Engelse bekertoernooien vloog United er al voortijdig uit.

En ook in de Champions League staat United op de rand van uitschakeling: woensdag moet het in Manchester een 2-0 achterstand goedmaken in de return van de achtste finale tegen het Griekse Olympiakos.

Datzelfde toernooi dreigt United volgend seizoen mis te lopen. De club staat in de competitie op twaalf punten van plek vier, die recht geeft op deelname aan de Champions League. Het zou voor het eerst sinds 1995 zijn dat Manchester in de hoogste Europese voetbalcompetitie ontbreekt.

De druk op de schouders van de Schotse United-trainer David Moyes wordt steeds groter. De erfenis van Ferguson drukt zwaar op hem.

Op een spandoek in stadion Old Trafford staat bij wedstrijden The Chosen One. Moyes (50) is niet zomaar aangesteld. Hij is verkozen door Ferguson om diens plaatsvervanger te worden. Hij tekende een zesjarig contract, een zeldzaam lange verbintenis in het internationale voetbal.

Dat de club in Fergusons laatste seizoen de twintigste landstitel binnensleepte – dankzij 26 goals van Van Persie – camoufleerde het gebrek aan verversing en structurele versterking in de selectie.

Dat wordt vooral de Amerikaanse eigenaars, de familie Glazer, verweten. De club is volgeladen met schuld en maakt zelden een klapper op de transfermarkt. Leuk dat Ryan Giggs (40) nog steeds in de selectie zit, maar het is ook veelzeggend. Paul Scholes heeft nooit echt een waardige opvolger gekregen, met een gebrek aan creativiteit op het middenveld tot gevolg. Tekortkomingen werden vaak afgedekt door het succes van Ferguson.

Moyes krijgt de ploeg niet aan het voetballen. Veelzeggend was de wedstrijd vorige maand tegen Olympiakos in de Champions League. Rooney speelde de bal in totaal vier keer naar zijn collega-spits Van Persie. Nog schrijnender was het aantal passes van de Nederlander naar de Engelsman: één keer, en dat was bij de aftrap na het eerste tegendoelpunt. Dat zou onder Ferguson nooit gebeuren.