Groen voer voor Sint Patrick

Als u vanochtend wakker werd in het besef dat het St. Patrick’s day is bent u hoogstwaarschijnlijk A. in Ierland of uit Ierse voorouders geboren, B. stamgast in een Ierse pub, C. bevriend met Ieren (gaat vaak samen met A. en B.) of D. geabonneerd op de nieuwsbrief van de culinaire website epicurious.com (guilty).

Wanneer u in geen van bovenstaande categorieën valt, niet getreurd. U weet het nu, en als u toevallig zin heeft in een feestje mag u zichzelf Irish for the day noemen. U knoopt een groene sjaal om, of speldt een driebladig klavertje op uw revers, en viert gezellig samen met de bevolking van Ierland en Noord-Ierland en miljoenen Ieren over de hele wereld Lá Fhéile Pádraig.

Uiteraard zet u vanavond dan ook iets Iers op tafel. Of iets groens, dat mag ook. Hoewel ik sommige van de suggesties op Epicurious liever zou overslaan. Van de ‘Shamrock Shake’ word je al misselijk wanneer je ernaar kijkt. Een glas pastelgroene meuk onder een berg slagroom met knalgroene hagelslag, brrrr. Fluorescerend groene ‘Mint chocolate chip pancakes’? Als de heilige Patrick al bedoeld heeft dat we op zijn naamdag kotsmisselijk zouden worden, zal hij het er toch mee eens zijn geweest dat je dat beter van een paar pinten teveel Guiness kunt zijn?

Nee dan deze ‘champ’. Ook groen, ook Iers, maar dan lekker. Champ is een traditionele Ierse stamppot van aardappels en lente-ui en, zeker wanneer je hem maakt met een royale hoeveelheid boter, een perfecte bodem om op te drinken. Het recept is van Darina Allen, die in Cork de gerenommeerde Balllymaloe Cookery School drijft.

Kook de aardappelen in de schil gaar. Breng de melk met de lenteui langzaam tegen de kook aan en laat 3 – 4 minuten sluimeren. Zet het vuur uit en laat even trekken. Pel de aardappelen en stamp ze of haal ze door een pureeknijper. Meng de melk met uitjes erdoor en vervolgens een deel van de boter. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer met een klontje boter smeltend in het midden. Lekker erbij: een gebakken of gepocheerd ei, een in boter gebakken moot vis of gegrilde (Ierse) lamskoteletjes.

    • Janneke Vreugdenhil