Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Sancties EU en VS tegen Russische en Oekraïense functionarissen

Een pro-Russische zelfverdedigingsactivist loopt met een Russische vlag aan de waterkant in Sebastopol.
Een pro-Russische zelfverdedigingsactivist loopt met een Russische vlag aan de waterkant in Sebastopol. Foto AFP / Viktor Drachev

De Europese Unie stelt sancties in tegen 21 Russische en Oekraïense functionarissen. De mensen die volgens de EU hebben opgeroepen tot de afscheiding van de Krim van Oekraïne, krijgen te maken reisrestricties en bevroren tegoeden. Dat meldt persbureau AP.

Sancties VS tegen adviseurs Poetin

De EU had al aangekondigd te komen met strafmaatregelen als een omstreden referendum over aansluiting van de Krim bij Rusland zou doorgaan. De namen van de mensen op de zwarte lijst, zijn nog niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om dertien Russen en acht inwoners van de Krim.

De reactie van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken:

Update 14.35: Het Witte Huis heeft zojuist ook sancties aangekondigd. De reisrestricties en bevriezing van tegoeden geldt voor elf Russische en Oekraïense functionarissen, meldt persbureau Reuters. Onder hen zijn twee ‘topadviseurs’ van president Poetin, vicepremier van Rusland Dmitri Rogozin, de huidige premier van de Krim Sergej Askjonov en de Oekraïense oud-president Viktor Janoekovitsj.

De reikwijdte van de sancties is ook uitgebreid, liet president Obama weten.

This new authority expands upon E.O. 13660, which the President signed less than two weeks ago, by authorizing the Secretary of the Treasury, in consultation with the Secretary of State, to impose sanctions on named officials of the Russian government, any individual or entity that operates in the Russian arms industry, and any designated individual or entity that acts on behalf of, or that provides material or other support to, any senior Russian government official.

De maatregelen dienen om Rusland internationaal te isoleren en bondgenoten van de VS gerust te stellen, zei Obama vanmiddag in een toespraak. “Rusland staat er alleen voor. Het referendum was duidelijk een schending van de constitutionele en territoriale integriteit van Oekraïne.” De VS zijn toegewijd aan de “collectieve verdediging” van Oekraïne en “verdere provocaties zullen nergens toe leiden”. Rusland kan nog steeds zorgen dat er een einde komt aan de crisis, maar dan moet Poetin de situatie de-escaleren en zijn troepen terugtrekken.

Vooraf ingevulde stembiljetten

Gisteren stemde volgens de lokale kiescommissie een overweldigende meerderheid van bijna 97 procent van de kiezers voor afscheiding van Oekraïne. De regering in de Oekraïense hoofdstad Kiev en het Westen erkennen noch het referendum noch de uitslag ervan. De VS zeggen nu “concrete aanwijzingen” te hebben dat sommige stembiljetten al waren ingevuld, meldt persbureau Reuters op gezag van een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris.

Hoewel het niet de eerste sancties zijn van de EU, zijn het wel de zwaarste tot nu toe. Tien dagen geleden werden de onderhandelingen over een handelsakkoord en een versoepeling van de visumplicht opgeschort, meldde nieuwsagentschap Bloomberg.

Rusland heeft telkens gezegd dat verregaande sancties contraproductief zijn. Vicepremier Rogozin gaf op Twitter in elk geval geen blijk van teleurstelling naar aanleiding van de sancties:

Twitter avatar DRogozin Dmitry Rogozin Here it finally came to me: the real world-wide acclaim)) I thank the Washington Obkom! (Province Party (cont) http://t.co/YECZdns6sP
Twitter avatar DRogozin Dmitry Rogozin Comrade @BarackObama, what should do those who have neither accounts nor property abroad? Or U didn’t think about it?)http://t.co/16KUTJPXOl

Associatieverdrag binnenkort ondertekend

Een bron bij de Europese Unie heeft ondertussen aan persbureau AFP laten weten dat het associatieverdrag tussen Oekraïne en Europa vrijdag ondertekend wordt. Het besluit van toenmalig president Viktor Janoekovitsj om de samenwerkingsovereenkomst niet te tekenen, gaf in november aanleiding tot grote demonstraties. Die groeiden uit tot een protestbeweging, die Euromaidan kwam te heten. Na een bloedbad in Kiev eind vorige maand, kwam een politieke omwenteling die onder meer de afzetting van Janoekovitsj tot gevolg had. Sindsdien is het onrustig op de Krim, waar bijna zestig procent van de bevolking etnisch Russisch is.

Een Amerikaanse poging om de hoogoplopende spanningen rond de Krim te verminderen mislukte afgelopen vrijdag. Na een zes uur durend gesprek in Londen constateerden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische collega Lavrov dat ze “geen gedeelde visie” hebben op de situatie in Oekraïne, ook al erkende Kerry dat Rusland “legitieme belangen” in het buurland heeft.