Dit zeggen de websites En dit zeggen de Tweede Kamerleden

De websites in het artikel hebben we gevraagd waarom ze zonder toestemming van bezoekers tracking cookies plaatsen. Geenstijl.nl reageerde niet op dit verzoek. Nrc.nl, nu.nl en vk.nl wel.

De uitgever van NRC Media:

NRC houdt zich inderdaad niet aan de huidige wetgeving rondom cookies. We vragen aan bezoekers die voor het eerst een site van ons bezoeken namelijk geen expliciete toestemming tot het plaatsen van cookies. Wel spreken wij met onze adverteerders af dat de functies die hun cookies vervullen de privacy niet mogen schenden. Deze aanpak – de adverteerder laten voldoen aan de wettelijke normen waarbij NRC de verantwoordelijkheid neemt dit te controleren – is volgens ons de beste manier om de privacy van onze bezoekers te beschermen. Overigens is het wel mogelijk de site te bekijken zonder dat er cookies worden achtergelaten.”

De juridische afdeling van nu.nl:

„Het klopt dat op onze sites, ook al op de eerste pagina die je bezoekt, cookies worden geplaatst. Wij zijn echter van mening dat we daarmee niet handelen in strijd met de wet. Alleen plaatsing van een cookie heeft geen gevolgen voor de privacy. Pas als de cookie weer wordt uitgelezen (op een volgende bezochte pagina) verkrijgt degene die de cookie heeft geplaatst daaruit informatie. Wanneer iemand op een van onze sites niet (impliciet of expliciet) akkoord gaat met het gebruik van cookies, worden de cookies die al op de computer van die gebruiker staan via onze sites niet meer gebruikt. Geeft iemand dus op de eerste pagina aan niet akkoord te zijn met het gebruik van cookies, dan worden deze dus feitelijk niet gebruikt en is de privacy geen moment in het geding geweest.”

Nu.nl reageerde niet meer op de vraag hoe de site kan garanderen dat advertentiebedrijven, die hun tracking cookies via nu.nl plaatsen, die geplaatste cookies niet uitlezen als een bezoeker daar uiteindelijk geen expliciete toestemming voor heeft gegeven.

Directeur productontwikkeling De Persgroep/vk.nl:

„Door De Persgroep, waar de Volkskrant onderdeel van uitmaakt, is de keuze gemaakt om de in de markt meest gebruikelijke praktijk te volgen. Dat houdt in dat we de gebruiker uitgebreid informeren over het gebruik van cookies via een alertbalk en een uitgebreid cookiestatement, maar geen onderscheid maken tussen of het een eerste of volgend bezoek is.”

Bart de Liefde van de grootste regeringspartij VVD reageert verontwaardigd op het grote aantal websites dat ongevraagd tracking cookies plaatst. „Ik ben geschrokken van de hoeveelheid bedrijven die zich niet aan de Nederlandse wet houdt. Dat kan niet. De consument moet zelf kunnen beslissen of hij gevolgd wil worden of niet. Die vrijheid wordt hem nu ontnomen.”

De Liefde zegt minister Kamp (Economische Zaken, VVD) te gaan vragen privacywaakhond CBP ertoe te bewegen de privacywet te handhaven. „Ik roep bedrijven op hiermee te stoppen. Als ze dat niet doen dan zijn ze wat mij betreft nog niet jarig. Dan moet het CBP stevig ingrijpen.”

Sharon Gesthuizen van de grootste oppositiepartij SP zegt dat dit onderzoek aantoont dat veel websites zich zelfs niet aan de minimale voorwaarden houden. „Het intikken van een webadres blijkt al voldoende om tracking cookies op je computer te krijgen. Dat is zonder meer kwalijk. Dit is iets waar minister Kamp zich voor moet verantwoorden.” Toch verbaast het Gesthuizen niet dat dit gebeurt. „De minister heeft eerder laten zien zich weinig zorgen te maken over privacygevoelige cookies. Ook veel burgers vinden waarschuwingen over cookies maar irritant en zijn zich er niet van bewust hoeveel gegevens er over hen worden verzameld. Kennelijk voelen bedrijven daarom de ruimte de wet op deze manier te overtreden.”