Definitieve uitslag referendum Krim: ’96,6 procent wil bij Rusland horen’

Pro-Russische feestvierders in Sebastopol op de Krim zwaaien met Russische vlaggen na de eerste uitslagen van het referendum.
Pro-Russische feestvierders in Sebastopol op de Krim zwaaien met Russische vlaggen na de eerste uitslagen van het referendum. Foto AP / Andrew Lubimov

96,6 procent van de bevolking op het schiereiland de Krim die gisteren stemde over het referendum, heeft gestemd voor een afscheiding van Oekraïne en een aansluiting bij Rusland. Dat blijkt volgens persbureau AFP vanochtend uit de definitieve resultaten van de stemming.

De opkomst bij het omstreden referendum bedroeg 85 procent. Gisteren was nadat de helft van de stemmen was geteld al duidelijk dat zeker 95 procent voor afscheiding was. Verrassend was die uitslag niet: het was bekend dat de meerderheid van de kiezers (1,5 miljoen) voor inlijving bij Rusland is. Op de Krim wonen voornamelijk etnische Russen (58 procent).

Vandaag moet het Krimse parlement bijeen komen om de aanvraag van de nu nog autonome Oekraïense Krim om zich aan te sluiten bij Rusland officieel goed te keuren. Het referendum wordt echter internationaal niet erkend en als illegitiem gezien door Oekraïne en het Westen. Bovendien is onduidelijk hoe betrouwbaar de cijfers zijn - er waren geen internationale waarnemers aanwezig en verkiezingsuitslagen in Rusland worden vaker gemanipuleerd. Zoals tijdens de laatste Russische presidentsverkiezingen, waarbij Poetin in de eerste ronde won maar op grote schaal fraude zou zijn gepleegd in stembureaus.

De volksraadpleging werd aangekondigd na de op het Westen georiënteerde politieke omwenteling in Kiev in februari. De Russische bevolking op de Krim voelde zich naar eigen zeggen bedreigd en ondernam actie. Die kwam in de vorm van demonstraties, het bezetten van overheidsgebouwen, het binnenvallen van Russische militairen en dit referendum.

Oekraïne beschermt gasinstallaties

Gisteren sloten de Russische en Oekraïense ministers van Defensie een wapenstilstand die tot en met vrijdag moet garanderen dat het niet tot een treffen komt tussen de 15.000 Oekraïense en zeker 20.000 Russische militairen op het schiereiland.

Toch hebben de Oekraïense veiligheidsdiensten vannacht wel laten weten dat ze de gasinstallaties in hun land extra beschermen. In een verklaring zei de regering dat het gaat om zowel de distributiepunten als de gasleidingen die door het land lopen. De veiligheidsdiensten worden ingezet om de veiligheid en het functioneren van de gasinstallaties te garanderen.

Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor gas. Veel Russisch aardgas loopt via Oekraïne naar West-Europa. Voor water, elektriciteit en gas is de Krim bijna volledig afhankelijk van Oekraïne.

Zaterdag meldde de Oekraïense regering nog dat Russische troepen in het dorp Strilkove, dat ten noorden van de Krim ligt, waren neergestreken. Ze zouden daar een aardgasverdeelstation hebben ingenomen.