De onstuimigheid van zoon Bach

Op 8 maart was het driehonderd jaar geleden dat Carl Philipp Emanuel Bach werd geboren. Bij leven was hij beroemder dan zijn vader Johann Sebastian, inmiddels kan zijn muziek de aandacht die hoort bij zo’n herdenkingsjaar wel gebruiken. Het RIAS Kammerchor maakte een cd met als uitgangspunt een concert dat Emanuel Bach in 1786 gaf. Daarin liet hij naast het Credo uit zijn vaders Hohe Messe composities horen die hij tot zijn beste rekende. Grootste werk is het Magnificat, nog iets meer verwant aan de barok dan de klassieke periode, dat vol subliem melodisch vlechtwerk zit. Het koor is uitstekend, net als de Akademie für Alte Musik die ook de driedelige Symfonie in D speelt. Soms produceren ze een rauwe klank, spits, dan weer klinken de fluiten sereen – koor en orkest zorgen onder dirigent Hans-Christoph Rademann precies voor die contrasten die deze onstuimige muziek vereist.

    • Merlijn Kerkhof