De coolste van The Cats bracht beatgevoel mee

Cees Veerman 1943-2014

In de begindagen van The Cats gaf Cees Veerman de Volendamse band een gezicht.

Cees Veerman in 1976 Foto ANP

Cees Veerman had het beatgevoel. Hij maakte een popgroep van The Cats, nadat de bandleden in hun begindagen hadden geëxperimenteerd met de close harmony van de Everly Brothers en de skifflemuziek uit Engeland. Omdat Veerman in Volendam ‘Poes’ werd genoemd, lag de naam The Cats (eerst The Blue Cats wegens hun blauwe jasjes) voor de hand. Als zanger, gitarist en songschrijver gaf hij de band een gezicht, nog voordat discjockey Joost den Draaijer in 1968 het begrip ‘Palingsound’ voor ze verzon.

Veerman, die vrijdag op 70-jarige leeftijd in zijn slaap overleed in zijn woonplaats Jogjakarta, was de leadzanger van vroege hits als What a crazy life en Sure he’s a cat. Terwijl ze die nummers betrokken van gerenommeerde songschrijvers als Greenaway & Cook was Cees de eerste die zelf nummers voor de band ging schrijven. Remember the good times en But tomorrow werden bij de fans geliefde songs. Bassist Arnold Mühren volgde zijn voorbeeld als songschrijver met het nummer Lea, in 1968 de eerste zelf gecomponeerde hit van The Cats.

Vanaf dat moment werd Piet Veerman (geen directe familie) de zanger en nam Cees genoegen met een rol als begeleider. Voor de Palingsound was zijn koorzang essentieel, naast de orkestklanken die de nadruk van beatmuziek naar gedragen ballades lieten verschuiven. Met hits als Why, Where have I been wrong en One way wind werden The Cats de best verkochte popgroep van Nederland. Rock’n roll was een hit tot ver over de landsgrenzen.

The Cats maakten tournees naar Suriname en Indonesië, waar ze op het vliegveld werden binnengehaald alsof ze de Beatles waren. In 1972 verliet Cees Veerman tijdelijk de band omdat de spanning van het succes hem te veel werd. In 1985 vielen The Cats ten prooi aan de soloaspiraties van Piet Veerman, die hitsucces boekte met Sailing home. Cees Veerman verhuisde naar Indonesië.

Met zijn John Lennon-bril en bescheiden persoonlijkheid was Cees Veerman de coolste van The Cats.

    • Jan Vollaard