Betancur winnaar Parijs-Nice, Contador domineert Tirreno

Carlos Betancur wint Parijs-Nice en Alberto Contador is op weg naar de eindzege in de Tirreno-Adriatico.

De Colombiaanse wielrenner Carlos Betancur heeft Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Hij is de eerste Colombiaanse winnaar van de de Franse rittenkoers.

De slotrit van 128 kilometer naar Nice werd gewonnen door Arthur Vichot. De Franse kampioen versloeg in de sprint van een flink uitgedunde groep Jose Joaquim Rojas uit Spanje en zijn landgenoot Cyril Gautier. Wilco Kelderman werd vijfde en Tom-Jelte Slagter zevende.

Een opvallende rol in Parijs-Nice was weggelegd voor de 24-jarige Groninger Slagter. Na zijn ritwinst van woensdag won hij zaterdag zijn tweede etappe. In de bergop lopende laatste kilometers versloeg hij in de sprint wereldkampioen Rui Costa en gele-truidrager Betancur.

Dat Slagter zich niet kon mengen in de strijd om de eindzege was een gevolg van een mankement aan zijn derailleur in de vrijdagetappe. Hij liep te veel achterstand op om Betancur serieus te kunnen bedreigen. Hij werd uiteindelijk zestiende op 1.37 minuut.

In de Italiaanse etappekoers Tirreno-Adriatico domineerde Alberto Contador het weekeinde. Hij won zowel de etappe van zaterdag als zondag. Daarmee nam Contador een voorschot op de eindzege, die hem met een voorsprong van ruim twee minuten op de Colombiaan Nairo Quintano bijna niet meer kan ontgaan. De Tsjech Roman Kreuziger volgt op zeven seconden daarachter.

Achter de opleving van Contador gaat de Nederlander Steven de Jongh schuil. Hij is door ploegleider Bjarne Riis van Saxo Bank als zijn vaste trainer en persoonlijke coach aangewezen. Riis vertrouwt De Jongh die rol vooral toe op basis van zijn opgedane kennis bij Team Sky, dat met Bradley Wiggins en Chris Froome twee jaar op rij de Tourwinnaar heeft geleverd.

De komende maanden staan voor Contador en De Jongh helemaal in het teken van de voorbereidingen op de Tour de France.

De Tirreno-Adriatico wordt morgen afgesloten met een korte tijdrit.