Amerikanen nemen controle over op olietanker Libië

De olietanker, toen nog in de haven van Al-Sidra. Foto Reuters / Esam Omran Al-Fetori

Amerikaanse Navy SEALs hebben gisteravond een olietanker bij Cyprus geënterd die eerder deze maand in de Libische haven Al-Sidra werd gekaapt door gewapende Libiërs. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vanochtend bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. De speciale eenheden van de Amerikaanse marine werden ingezet op verzoek van de Libische en Cypriotische regering. Volgens het Pentagon raakte niemand gewond.

De tanker Morning Glory werd in internationale wateren op zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van Cyprus geënterd, staat in de verklaring. Het schip gaat terug naar Libië onder begeleiding van een team Amerikanen.

Een groep anti-regeringsrebellen die de oliehaven van Al-Sidra in handen heeft, laadde deze maand zonder toestemming van de autoriteiten een olietanker vol met olie die eigendom is van het nationale oliebedrijf, onderdeel van de regering. Het was ruwe olie ter waarde van zo’n 30 miljoen dollar, die de rebellen wilden verkopen. De rebellen willen een groter aandeel in de olierijkdom van het land en vragen om autonomie in het land. Ze ontkwamen met het schip aan de Libische marine, waardoor de overheid in verlegenheid werd gebracht. Vorige week werd daarom de Libische premier Zeidan door het parlement weggestemd.

Het probleem rond de gekaapte tanker tekent de bestuurlijke en politieke chaos die in het land heerst sinds de revolutie zo’n 2,5 jaar geleden, toen er een einde kwam aan het Gadaffi-regime. Er is sindsdien een machtsstrijd gaande tussen de centrale regering in Tripoli en de machtige milities in het oosten van het land, die destijds hielpen bij het verdrijven van de dictator maar nu het gezag van de staat ondermijnen. Al-Sidra is een van de olie-installaties die sinds vorige zomer bezet worden door de zogeheten federalisten.

Libië heeft bijna geen andere inkomsten dan die uit olie. Door het wegvallen van de olie – en het kwistig uitdelen van geld door de overheid – kampt de regering met liquiditeitsproblemen. Tot dusver haalden de federalisten echter zelf ook geen profijt uit de olie-installaties die ze bezetten.

Vorig jaar arresteerden Amerikanen al Libiër

Eind vorig jaar grepen Amerikaanse commando’s ook al in met betrekken tot Libië, toen in de Libische hoofdstad Tripoli. Ze arresteerden daar een Al Qaeda-leider die al meer dan tien jaar werd gezocht. Anas al-Libi stond op de FBI-lijst met meest gezochte terroristen.

Toen zou de Libische regering ook aan die actie hebben meegewerkt of er in ieder geval van tevoren van op de hoogte zijn geweest, hoewel de regering dat ontkende en de VS na de actie om opheldering vroeg. Dit keer heeft Libië de VS blijkbaar wel zelf om hulp gevraagd.

    • Anouk van Kampen