Ook passagiers vermist vliegtuig worden nagetrokken

De minister van Transport van Maleisië tijdens een persconferentie vandaag. Foto Reuters / Edgar Su

Het onderzoek naar de vermiste vlucht MH370 richt zich nu niet meer alleen de crew, maar op op alle passagiers van het toestel en het luchtvaartpersoneel aan de grond. Van enkele landen heeft het ministerie nog geen achtergrondinformatie ontvangen over de passagiers.

Dat maakte het ministerie van Transport bekend. Onderzoekers hebben om achtergrondinformatie over de passagiers gevraagd, nu het zo goed als zeker is dat door een of meerdere mensen aan boord bewust de communicatie is uitgezet. Het scenario van een kaping is daarmee waarschijnlijk. Er zijn nog wel signalen opgevangen door een satelliet. Uit die gegevens kan worden afgeleid dat het toestel nadat het van de radar verdween, nog urenlang heeft gevlogen.

Update 15.47 uur: Eerder meldden wij dat het vermiste toestel van Malaysia Airlines mogelijk aan de grond stond toen het enkele via een satelliet opgevangen signalen verstuurde. Dat meldde persbureau Reuters op gezag van het hoofd van de Maleisische burgerluchtvaart. Die uitspraak van vanmorgen hebben we echter nergens meer teruggezien, en ook Reuters heeft er niets meer over naar buiten gebracht. Het is dan ook niet zeker of de uitspraak klopt.

Zie hier hoe een communicatiesysteem in een vliegtuig kan worden uitgeschakeld:

Volgens Malaysia Airlines is het nog nooit voorgekomen dat een vliegtuig moet worden opgespoord op basis van alleen satellietgegevens. Maleisië heeft aan verschillende landen gevraagd satellietgegevens te verschaffen ten behoeve van het onderzoek, onder meer aan de VS, China en Frankrijk. Ook heeft Maleisië vanmorgen 25 landen om extra hulp gevraagd. Frankrijk stuurt in elk geval drie gespecialiseerde onderzoekers naar Kuala Lumpur om te helpen bij het onderzoek.

‘Geen complot tussen piloten’

Het ACARS-communicatiesysteem, waarmee vliegtuigen  met grondstations kunnen communiceren, is volgens de politie uitgeschakeld voor het laatste radiocontact tussen het vliegtuig en de luchtverkeersleiding. De politie sluit een mogelijk complot door piloten ook uit. De piloot en co-piloot hadden geen verzoek ingediend om samen te vliegen op vlucht MH370.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag van de radar. Het toestel is al meer dan een week spoorloos. De Zuid-Chinese Zee is inmiddels helemaal uitgekamd. De zoekacties richten zich nu op twee routes die het vliegtuig kan hebben gevlogen: van de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand, en van Indonesië tot de Zuidelijke Oceaan.

    • Mirjam Remie