‘Tijdelijke wapenstilstand op de Krim’

De ministers van Defensie van Oekraïne en Rusland zijn een wapenstilstand overeengekomen. Tot 21 maart zullen Russische troepen geen actie ondernemen op de Krim, vertelt de Oekraïense minister aan persbureau Reuters. Vandaag stemt de bevolking van de Krim over de toekomst van het schiereiland.

Een Krim-Tataar in een moskee. De Krim-Tataren hebben het referendum over de toekomst van het schiereiland geboycot. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

De ministers van Defensie van Oekraïne en Rusland zijn een tijdelijke wapenstilstand overeengekomen. Tot 21 maart zullen Russische troepen geen actie ondernemen op de Krim, vertelt de Oekraïense minister Ihor Tenjoek aan persbureau Reuters. Vandaag stemt de bevolking van de Krim over de toekomst van het schiereiland.

Het referendum verloopt tot nu toe rustig. De meerderheid van de kiezers (1,5 miljoen) is voor inlijving bij Rusland. “Dit is waar we op hebben gewacht. We zijn een familie en we willen bij onze broeders horen”, zegt een stemgerechtigde tegen persbureau Reuters. Op de Krim wonen voornamelijk etnische Russen (58 procent). Een kwart van de bevolking is Oekraïens en de Krim-Tataren beslaan twaalf procent.

Die laatste groep heeft gezegd het referendum te zullen boycotten. De keuze voor “behoud van de huidige status binnen Oekraïne” wordt namelijk niet gegeven: de opties zijn verregaande autonomie of deel worden van Rusland. Volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets is het voor Oekraïners dan ook kiezen tussen twee kwaden.

“Verregaande autonomie betekent dat de Krim terug zou gaan naar de situatie van begin jaren negentig. Het was de tijd dat Rusland en de voormalige sovjetstaten op hun gat lagen, de inflatie torenhoog was en de landen failliet waren. Het is een situatie die niemand terugwil. Het is geen reële keuze.”

Olaf Koens, correspondent van de Volkskrant:

Twitter avatar obk Olaf Koens De transparante stembussen, geen enkele stem in het tweede vakje http://t.co/zlorQ8IPwD

Volgens tegenstanders is het referendum niet meer dan een geopolitieke landroof door het Kremlin, en wil Moskou profiteren van het economisch zwakke Oekraïene dat steeds meer aansluiting zoekt bij Europa. Grote westerse spelers, zoals de NAVO, de VS en Duitsland, hebben het referendum afgedaan als onwettig. Poetin blijft volhouden dat de Russische inmenging legitiem is, omdat hij zijn burgers moet beschermen tegen “fascisten”. De spanningen tussen het Westen en Moskou zijn sinds de Koude Oorlog niet meer zo hoog opgelopen.

‘Meer militairen op de Krim’

Rusland heeft nog meer troepen op de Krim gestationeerd, zei Tenjoek vanmorgen tegen persdienst Reuters. Er zouden nu 22 duizend militairen zijn. Dat is veel meer dan is afgesproken: volgens de minister zou Rusland in 2014 maximaal 12.500 militairen stationeren in het gebied ter bescherming van de Russische Zwarte Zeevloot. “Helaas is dit aantal in een zeer korte tijd toegenomen tot 22 duizend.”

“We zien een toename in het aantal Russische miltairen op de Krim. De Oekraïense gewapende troepen nemen dan ook passende maatregelen langs de zuidelijke grens.”

Lees meer over het referendum in ons achtergrondstuk ‘Krim stemt over aansluiting Rusland. Vier vragen over het referendum’.

    • Mirjam Remie