Shorttrackers veroveren wereldtitel op aflossing

De Nederlandse shorttrackers hebben vandaag de wereldtitel op de aflossing gepakt. Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Niels Kerstholt wonnen in Montreal goud, voor Zuid-Korea en Groot-Brittannië.

Olympisch kampioen Rusland werd vierde. Knegt was de grote man voor Nederland. De Fries zat ogenschijnlijk in geslagen positie toen de concurrentie in de laatste bocht moeite had op de been te blijven en hij onderdoor dook. Eerder op de dag won Knegt al zilver op de 1000 meter.

Nederland, dat al twee keer Europees kampioen werd, spoelt met het WK-goud de bittere nasmaak van de mislukte Winterspelen in Sotsji weg. Toen kwam het team mede door een val van Van der Wart niet verder dan de vierde plaats.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel naar China. Gastland Canada pakte het zilver, voor Italië. De schaatssters van Zuid-Korea werden gediskwalificeerd.(Novum)