Rosberg wint openingswedstrijd Formule 1 in Australië

Nico Rosberg viert zijn overwinning. Foto AFP / Saeed Khan

Nico Rosberg heeft de eerste Grand Prix van het seizoen gewonnen. Het was een probleemloze race voor de Duitse Mercedes-rijder, waarin hij vanaf de start tot de finish wist te domineren. Daniel Ricciardo werd tweede en was daarmee de eerste Australiër met een podiumplaats in zijn thuisland. Kevin Magnussen van McLaren werd derde.

UPDATE 21.56 uur: Daniel Ricciardo heeft zijn tweede plek in de Grand Prix van Australië verloren. De Red Bull-coureur werd door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd omdat hij vandaag meer dan de toegestane honderd kilogram brandstof aan boord had. Red Bull gaat in beroep tegen de beslissing. Kevin Magnussen schuift door de diskwalificatie van Ricciardo door naar de tweede plek, terwijl Jenson Button op het podium terechtkomt.

Rosberg won met een marge van 24.5 seconde. Een prestatie die aantoont waarom Mercedes wordt beschouwd als favoriet en mogelijke winnaar van de titel dit seizoen, schrijft persbureau AP. Een blije Rosberg, wiens vader dezelfde wedstrijd won in 1985:

“Ik had een ongelofelijk snelle auto vandaag. Het was zo ontzettend leuk om te rijden, het geeft zo’n goed gevoel en ik kijk nu al uit naar de andere races.”

Drastische ingrepen auto’s, Vettel in problemen

Zowel Lewis Hamilton als wereldkampioen Sebastian Vettel moesten vroegtijdig stoppen door technische complicaties. Ook Red Bull deed het goed tijdens de openingsrace, maar kampte met problemen met de nieuwe V6 turbo motoren. Sinds jaren onderging de F1 niet zulke drastische ingrepen als afgelopen winter. Voor de coureurs is dat even wennen. Viervoudig wereldkampioen Vettel, die vorig seizoen het merendeel van de wedstrijden won:

“We weten nu dat de auto snel is, maar we moeten alleen nog alles aan het werk krijgen. Het lijdt geen twijfel dat we de problemen oplossen, de vraag is alleen: wanneer?”

Lees meer over de nieuwe auto’s en het komende seizoen in ons achtergrondstuk ‘Preview: dit is het jaar waarin Formule 1 de harten weer kan stelen’.

https://www.youtube.com/watch?v=5fr8sn887vE

    • Mirjam Remie