Onderzoek vermiste vlucht MH370 richt zich op crew

Een Maleisische soldaat patrouilleert op Kuala Lumpur International Airport, bij een muur met berichten en wensen voor passagiers van de MH370 en hun familie. Foto AP / Wong Maye-E

Het onderzoek naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines richt zich in eerste instantie op de crew. Gisteren doorzocht de Maleisische politie al de huizen van de piloot en de co-piloot van vlucht MH370. Ook technici die contact hebben gehad met het toestel worden onderzocht.

Dat maakte het Maleisische ministerie van Transport zojuist bekend in een verklaring.

Twitter avatar H2OComms H2O Comms SOP - @PDRMsia are investigating crew, passengers & engineers who may have had contact with #MH370 before take-off -@HishammuddinH2O

Simulator piloot onderzocht

De 53-jarige piloot van het vermiste vliegtuig stond bekend als zeer ervaren en toegewijd. Hij bouwde een vliegtuigsimulator van een Boeing 777, die hij in zijn huis had staan. Ook die simulator wordt onderzocht, zeggen de autoriteiten.

Maleisië heeft nog meer andere landen om hulp gevraagd bij het zoeken van het toestel, dat vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag van de radar verdween. Zowel landen in het noordelijke als landen in het zuidelijke gebied waar wordt gezocht, zijn benaderd. Het gaat om Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, China, India, Myanmar, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesië, Australië en Frankrijk.

Communicatie moedwillig uitgezet

De autoriteiten maakten gisteren bekend dat een of meerdere mensen aan boord de communicatie van het toestel hebben uitgezet en vervolgens een andere koers is ingezet. Daarmee lijkt het scenario van een kaping nu het meest waarschijnlijk. De communicatie werd uitgezet vlak voordat vlucht MH370 het grensgebied tussen Maleisië en Vietnam binnenvloog. Daarna is het toestel volgens de onderzoekers omgekeerd en in westelijke richting gevlogen voordat het koers zette naar het noordwesten.

Het is volgens de Maleisische premier zeker dat het toestel niet in de Zuid-Chinese Zee is gestort. De zoekacties richten zich nu op twee routes die het vliegtuig kan hebben gevlogen: van de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand, en van Indonesië tot de Zuidelijke Oceaan.

Weinig informatie autoriteiten, veel mediaspeculatie

Familieleden van de passagiers uiten kritiek op de schaarse en soms tegenstrijdige informatievoorziening van de autoriteiten. Media speculeren er intussen op los, onder meer over hoelang het toestel in de lucht zou zijn geweest. The Wall Street Journal meldde donderdag dat op basis van gegevens van de motoren kan worden geconcludeerd dat het toestel zo’n vijf uur heeft gevlogen. Persbureau AP heeft het over zevenenhalf uur. De autoriteiten zeggen pas nieuwe informatie te kunnen geven als er uitsluitsel over is.

Twitter avatar H2OComms H2O Comms We appeal to the public not to jump to conclusions regarding the police investigation #MH370 -@HishammuddinH2O

Lees meer over de vermiste vlucht in het artikel ‘Hoe een Boeing kan verdwijnen’ (€) in NRC Weekend.

    • Mirjam Remie