‘Obama bezoekt Rijksmuseum’

Foto AP / Manuel Balce Ceneta

De Amerikaanse president Barack Obama zal tijdens zijn bezoek aan Amsterdam het Rijksmuseum bezoeken, evenals het hoofdkwartier van de stichting Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Dat meldt Jonet. Het programma van Obama is nog niet officieel bekendgemaakt.

Update 11.50 uur: Obama bezoekt Joods Maatschappelijk Werk niet, meldt de stichting tegenover nrc.nl. Het bericht van Jonet was een grap, onderdeel van de Joodse feestdag Poerim.

Van der Laan zei vrijdag in zijn tweewekelijkse gesprek met stadszender AT5:

“Ik ga niet ontkennen dat het Rijksmuseum een prachtige plek is, ik kan alleen zeggen, er zijn nog meer prachtige plekken in de stad. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de lead, zij communiceren hierover. Daar houd ik me gewoon aan.”

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde deze week dat Obama voorafgaand aan de Nuclear Security Summit in Den Haag Amsterdam bezoekt. Hij heeft onder meer een ontmoeting met premier Rutte. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zal ook even aanschuiven.

Het is de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president Amsterdam bezoekt. Volgens Van der Laan zal Obama niet zomaar op straat te zien zijn.

“Het is misschien wel goed om de verwachtingen een beetje te managen zoals dat heet. Het gaat gepaard met heel veel veiligheidsmaatregelen. En daardoor zullen maar heel weinig mensen hem letterlijk zelf kunnen zien. Iedereen is van harte welkom, maar om Obama zelf live te zien in het wild, daar hoef je volgens mij geen hotelkamer voor te boeken. Dan kun je beter voor je tv gaan zitten.”

    • Mirjam Remie