NAVO-website uit de lucht door DDoS-aanval - ‘aanhangers Rusland’

De website van de NAVO is urenlang uit de lucht geweest door een cyberaanval. De DDos-aanvallen zijn opgeëist door een groep die zichzelf ‘cyber berkoet’ noemt, een verwijzing naar de door demonstranten gevreesde Oekraïense oproerpolitie.

Een anti-NAVO poster op de Krim. Daar wordt vandaag gestemd over eventuele aansluiting bij Rusland. De NAVO noemt het referendum onwettig.
Een anti-NAVO poster op de Krim. Daar wordt vandaag gestemd over eventuele aansluiting bij Rusland. De NAVO noemt het referendum onwettig. Foto EPA / Zurab Kursikidze

De website van de NAVO is urenlang uit de lucht geweest door een cyberaanval. De DDos-aanvallen zijn opgeëist door een groep die zichzelf ‘cyber berkoet’ noemt, een verwijzing naar de door demonstranten gevreesde Oekraïense oproerpolitie.

Niet alleen de hoofdwebsite, ook andere sites waren niet te bereiken. Hackers zetten de aanvallen gisteravond al in. Volgens NAVO-woordvoerder Oana Lungescu lopen militaire operaties geen gevaar.

Twitter avatar NATOpress Oana Lungescu Several #NATO websites have been target of significant DDoS attack. No operational impact. Our experts working to restore normal function.

De groep ‘cyber berkoet’ zegt te bestaan uit patriottische Oekraïners, boos over de - wat zij noemen - inmenging van de NAVO in hun land. De claim is nog niet geverifieerd. Het hoofd van een Amerikaans onderzoeksbureau in cyberaanvallen zegt tegen persbureau Reuters dat de aanval waarschijnlijk is uitgevoerd door sympathisanten van Rusland.

“Je kunt deze cyberaanvallen opvatten als het gooien van zand in iemands gezicht.”

Vandaag referendum De Krim - NAVO is tegen

Op de Krim wordt vandaag een referendum gehouden over de vraag of het gebied zich bij Rusland moet voegen. Het grotendeels door Russen bewoonde schiereiland wordt al ruim een week bezet door Russische troepen. De NAVO heeft zich tegen dit referendum uitgesproken. Volgens NAV0-landen is het referendum onwettig en komt het in feite neer op inlijving van Oekraïens grondgebied.

De spanningen tussen het Westen en Moskou lopen gestaag op sinds het vertrek van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Zowel Oekraïense als Russische websites zijn de afgelopen weken doelwit geweest van cyberaanvallen, maar dit is de eerste grote aanval op een westerse publieke site sinds het begin van de criris.

’2500 serieuze aanvallen op NAVO per jaar”

De NAVO is vaker doelwit van cyberaanvallen. In mei 2012, tijdens een top met regeringsleiders en staatshoofden, kon de organisatie ternauwernood een cyberaanval op haar website afslaan. Per jaar wordt de digitale infrastructuur van de NAVO 2500 keer serieus aangevallen, vertelde Ian West, directeur van de centrale cyber-verdediging van de NAVO, aan onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel in oktober vorig jaar. Eijsvoogel schreef:

“Daarbij gaat het lang niet alleen om de openbare websites van de NAVO. Gaan die op zwart, dan is dat vooral een kwestie van gezichtsverlies.”

Het grootste militaire bondgenootschap ter wereld is zich pijnlijk bewust van zijn kwetsbaarheid op het vlak van cyberaanvallen, schrijft Eijsvoogel.

“Want kwetsbaar, dat is iedereen die afhankelijk is van computersystemen en digitale communicatie, al dan niet via internet. De NAVO is daarvan bij uitstek afhankelijk. Veilige, goed afgeschermde communicatie is van levensbelang, of het nu gaat om het aansturen van de missie in Afghanistan, het functioneren van het raketschild in aanbouw, of de effectiviteit van de Nederlandse Patriot-luchtafweersystemen die Turkije moeten beschermen tegen inkomende raketten uit Syrië.”

Lees hier de reportage ‘Een veldslag die niemand kan zien’ (€) van Juurd Eijsvoogel, over zijn bezoek aan het militaire hoofdkwartier van de NAVO in het Belgische Bergen.

    • Mirjam Remie