Mogelijk ook stemmen geronseld in Het Bildt en Twenterand

19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Opnieuw berichten over het mogelijk ronselen van stemmen, dit keer uit de Friese kustgemeente Het Bildt. Het CDA biedt in een folder via een volmacht aan te stemmen voor degenen die hier niet toe in staat zijn. Ook de SGP in de Overijsselse gemeente Twenterand werd voor een dergelijke passage op de vingers getikt door de Kiesraad.

Dat meldt de regionale krant De Bildtse Post. In de folder staat: “Als het voor u niet mogelijk is zelf uw stem uit te brengen kunt u contact opnemen met Nel Haarsma (wethouder en lijsttrekker, red.). Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld.” Haar mobiele telefoonnummer wordt erbij vermeld.

Via volmacht stemmen is een grijs gebied

Burgemeester Gerrit Krol zegt dat de passage van het CDA zich in “een grijs gebied” bevindt van wat toelaatbaar is. Haarsma zegt in een reactie dat het nooit de bedoeling is geweest stemmen te ronselen.

“Het ging ons er enkel om geen stemmen verloren te laten gaan. Wij hebben er zelf geen moment bij stilgestaan dat we met deze oproep in een grijs gebied terecht zouden komen.”

Ook de Kiesraad zelf erkent dat er een grijs gebied is, schreven onze redacteuren Hugo Logtenberg en Enzo van Steenbergen eerder deze week in NRC Handelsblad: (€):

“Het ‘ronselen’ van stemmen is verboden volgens de Kieswet. Maar wie controleert of er wordt geronseld en wat is het precies? Een centrale toezichthouder is er niet voor de gemeenteraadsverkiezingen, laat de Kiesraad weten. Gemeenten en stembureaus zijn zelf verantwoordelijk voor het opsporen van kiesfraude.”

Ook ronselprakrijken in Roermond, Heusden en Soest

In aanloop naar de de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 19 maart, kwamen eerder berichten naar buiten over ronselpraktijken in Roermond en in het Brabantse Heusden. PvdA-lijsttrekker Osman Suna stapte op in Soest, nadat hij stemmen probeerde te ronselen in een moskee.

Burgemeester Hamming van de gemeente Heusden uitte eerder deze week zijn bedenkingen over de wenselijkheid van het stemmen per volmacht. Daarin staat hij niet alleen, schreven Van Steenbergen en Logtenberg.

“Tijdens de afgelopen drie verkiezingen voor de Tweede Kamer controleerden vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de stembusgang. Ook zij uitten daarbij hun zorgen over de internationaal gezien tamelijk unieke mogelijkheid van het stemmen per volmacht. Het is volgens de organisatie met name een bedreiging van het stemgeheim.”

    • Mirjam Remie