Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

In Amsterdam wordt momenteel een 3D-grachtenpand geprint

In Amsterdam wordt momenteel gebouwd aan een wereldprimeur door een enorme 3D-printer. Het apparaat is bezig met het printen van een grachtenpand. De bouwplaats fungeert bovendien ook als tentoonstelling.

De bouwplaats van het door DUS architects ontworpen 3D-print-grachtenhuis op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord is een tentoonstelling over de bouw van het eerste 3D-geprinte gebouw ter wereld. Bezoekers kunnen er de door DUS zelf gebouwde reuzenprinter, de ‘kamermaker’, aan het werk zien.

In de bouwkeet zijn de ontwerpen van het grachtenhuis te zien. Ook staan er kleine 3D-prints van de dertien kamers van het huis. Ze zijn te koop, want hoewel onder meer een Nederlands bouwbedrijf en een Duitse kunststoffabrikant betrokken zijn bij de bouw, is er nog geld nodig voor het 3D-grachtenhuis.

Een project van trial and error

De gevel krijgt hoekige ornamenten die doen denken aan de kubistische gebouwen die een eeuw geleden in Praag werden gebouwd. Maar voor het overige is nog veel onzeker over de bouw. “3D-printen is een totaal nieuwe manier van bouwen”, legt Hedwig Heinsman van DUS architects uit.

“Alleen de vorm van het 3D-grachtenhuis lijkt op een oud grachtenhuis. Maar voor de rest wijkt het op alle punten af van een traditioneel gebouw.”

Het idee achter dit project is volgens DUS om een begin te maken aan het ontwikkelen van manieren om op een snelle en efficiënte manier gebouwen te maken van recyclebare materialen. Dit geprinte grachtenpand moet een prototype worden van een bouwmethode die over de hele wereld toegepast kan worden.

De mensen achter het project leggen uit wat ze er precies mee beogen, en hoe ze dit aanpakken:

3D Print Canal House from 3D Print Canal House on Vimeo.