Kerry: VS accepteert uitkomst referendum niet

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ging gisteren aan boord van een vliegtuig in London nadat hij zijn Russische collega Sergei Lavrov sprak in de Britse hoofdstad.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ging gisteren aan boord van een vliegtuig in London nadat hij zijn Russische collega Sergei Lavrov sprak in de Britse hoofdstad. Foto AFP/Brendan Smialowski

De Verenigde Staten hebben vandaag tegen Rusland gezegd dat het land de resultaten van het referendum over de toekomst van de Krim dat vandaag plaatsvindt niet zal accepteren, en verder zoekt naar een politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag verklaard op basis van een telefoongesprek dat eerder vanmiddag plaats vond tussen buitenlandminister John Kerry en zijn Russische collega Sergei Lavrov. Kerry heeft Lavrov op het hart gedrukt om Oekraïne te steunen in een aanpassing van de grondwet van dat land. Deze aanpassing zou de rechten van minderheden in Oekraïne beschermen, zoals de Russische-sprekende populatie op de Krim.

Eerder vanmiddag verklaarde een woordvoerder van Lavrov al tegenover persbureau AP dat een oplossing in het conflict te vinden is in hervormingen van de grondwet van Oekraïne. Hiervoor is hij op zoek naar steun in het buitenland.

Rusland blijft er wel van overtuigd dat het referendum wel degelijk rechtmatig is. Rusland zei eerder deze week al de uitkomst van het referendum te zullen respecteren. Het Westen verzet zich hier tegen. De Verenigde Staten en Europa steunen de lijn van regering in Kiev, dat het referendum “illegaal” heeft genoemd.

Merkel wil OVSE-missie uitbreiden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel telefoneerde vandaag met de Russische president Vladimir Poetin, en heeft hem voorgesteld om de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in het oosten van Oekraïne op korte termijn uit te breiden.

Merkel wil dat de OVSE daar morgen al een besluit over neemt. Volgens de woordvoerder van Merkel heeft Poetin het initiatief ‘positief gewaardeerd’.

De ministers van Defensie van Oekraïne en Rusland zijn eerder vanmiddag een tijdelijke wapenstilstand overeengekomen. Tot 21 maart zullen Russische troepen geen actie ondernemen op de Krim.

Verregaande autonomie of deel worden van Rusland

Het referendum stelt de bevolking op de Krim voor de keuze: verregaande autonomie of deel worden van Rusland. De volksraadpleging werd aangekondigd na de op het Westen georiënteerde politieke omwenteling in Kiev in februari.

Het referendum verloopt tot dusver rustig. De meerderheid van de kiezers (1,5 miljoen) is voor inlijving bij Rusland. “Dit is waar we op hebben gewacht. We zijn een familie en we willen bij onze broeders horen”, zegt een stemgerechtigde tegen persbureau Reuters. Op de Krim wonen voornamelijk etnische Russen (58 procent). Een kwart van de bevolking is Oekraïens en de Krim-Tataren beslaan twaalf procent.

Die laatste groep heeft gezegd het referendum te zullen boycotten. De keuze voor “behoud van de huidige status binnen Oekraïne” wordt namelijk niet gegeven: de opties zijn verregaande autonomie of deel worden van Rusland. Volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets is het voor Oekraïners dan ook kiezen tussen twee kwaden.

Lees ook: de Krim stemt over aansluiting Rusland. Vier vragen over het referendum