Grote zege rechts-populisten in verkiezingen Servië

Een Servische burger staat op het punt zijn stem uit te brengen in de parlementsverkiezingen in Belgrado.
Een Servische burger staat op het punt zijn stem uit te brengen in de parlementsverkiezingen in Belgrado. AFP/Andrej Isakovic

De rechts-populistische Servische Progressieve Partij (SNS) heeft vandaag een grote overwinning behaald in de vervroegde parlementsverkiezingen in Servië. Volgens exitpolls krijgt de SNS ongeveer 160 van de 250 zetels. Dit betekent dat de partij in het Balkanland alleen kan regeren.

In het oude parlement had de SNS nog de steun van de socialisten nodig om een regering te vormen. De partij moest de coalitiepartner zelfs het premierschap gunnen.

De socialisten van premier Ivica Dacic halen volgens onderzoeksbureau CeSID ongeveer vijftig zetels, waarmee ze de op een na grootste partij vormen.

De leider van de SNS, Aleksandar Vucic, was in het scheidende kabinet vicepremier. De populistische nationalist heeft strenge hervormingsmaatregelen aangekondigd om de zieltogende Servische economie weer op gang te helpen. Net als vrijwel al zijn concurrenten is Vucic een voorstander van toenadering tot de Europese Unie. (Novum)