Feyenoord in tweede helft langs Heerenveen

Ruud Vormer viert zijn goal tegen sc Heerenveen. Foto ANP/Jasper Ruhe

Feyenoord heeft vanmiddag een 2-0 thuiszege geboekt op sc Heerenveen. Door treffers van Ruud Vormer en Lex Immers zegevierden de Rotterdammers, die naar de vierde plek op de ranglijst klimmen. Heerenveen bijft zesde.

De strijd om plek twee in de Eredivisie blijft bijzonder spannend. Feyenoord heeft een punt minder dan FC Twente en Vitesse, die de tweede plek delen. PSV op zijn beurt volgt Feyenoord op een punt. Koploper Ajax, dat zondag bij NAC Breda op bezoek gaat, staat zeven punten voor op de stadionclub.

Feyenoord had op een schot van Rajiv van La Parra na in het povere eerste bedrijf weinig te vrezen van Heerenveen. De equipe van Ronald Koeman wist zelf echter ook weinig indruk te maken.

Kort na rust werd de wedstrijd snel opengebroken. Vormer krulde een vrije trap in de 49e minuut in het doel en gaf daarmee het startschot voor een prima tweede helft van de Rotterdammers. Nadat Vormer kort na zijn goal opnieuw een vrije trap bijna had binnengeschoten, besliste Immers de wedstrijd in de 64e minuut. Na een goede actie van Jean-Paul Boëtius schoof de Hagenaar de bal langs Kristoffer Nordfeldt.

De Heerenveen-doelman kreeg tien minuten later de kans om uit te blinken. Na een overtreding van Christian Kum legde scheidsrechter Pieter Vink de bal tot grote woede van Marco van Basten op de strafschopstip en gaf hij de Duitser rood. Nordfeldt wist de inzet van invaller Tonny Vilhena echter te pareren. Vervolgens gebeurde er weinig interessants meer in De Kuip.

NEC en FC Utrecht delen dure punten

NEC en FC Utrecht hebben in de gevarenzone van de Eredivisie met 2-2 gelijkgespeeld. Dave Bulthuis en Jens Toornstra zetten de domstedelingen tot twee keer toe op voorsprong, maar via Michael Higdon en Jakob Jantscher pakte de thuisploeg een punt. NEC heeft nu een punt meer dan hekkensluiter Roda JC.

Zowel Utrecht als NEC sloegen voor rust toe uit een standaardsituatie. Bulthuis kopte in de 22e minuut raak na een vrije trap van Tommy Oar en twee minuten later was Higdon trefzeker met het hoofd op aangeven van Ryan Koolwijk.

NEC-trainer Anton Janssen had doelman Kalle Johnsson geslachtofferd, waardoor Dennis Gentenaar voor het eerst dit seizoen onder de lat stond. De 38-jarige routinier ging vlak voor rust echter niet vrijuit bij de tweede treffer van Utrecht. Een lage voorzet van Toornstra werd door niemand aangeraakt en verraste Gentenaar.

Na een uur spelen viel de 2-2. Christoph Hemlein schudde Bulthuis van zich af, waarna hij Jantscher op maat bediende. Beide teams jaagden daarna nog op de winnende treffer. Vooral NEC was een aantal keer dichtbij, maar goals vielen er niet meer.

Door de remise klimt Utrecht naar de veertiende plaats met 31 punten, maar het gat naar nummer zestien RKC Waalwijk is slechts vier punten. NEC heeft 26 punten en staat voorlaatste.

PEC neemt revanche tegen rivaal Go Ahead

PEC Zwolle heeft in eigen huis de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles gewonnen. De ploeg van coach Ron Jans zegevierde met 2-0. Jesper Drost scoorde op slag van rust en Guyon Fernandez in de blessuretijd van de tweede helft. Tussendoor miste Jop van der Linden voor Go Ahead een strafschop. Begin december had PEC in Deventer nog met 4-1 van de rivaal verloren.

In een open duel was Go Ahead aanvankelijk de betere. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam ook PEC beter in de wedstrijd. Het leidde vlak voor rust tot de openingstreffer van Drost, die op aangeven van Mateusz Klich zijn derde seizoensgoal aantekende.

Diezelfde Klich zou in de 63e minuut een negatieve hoofdrol opeisen. Hij legde Antonio neer en veroorzaakte een strafschop. Scheidsrechter Gözübüyük liet in eerste instantie doorspelen, maar op advies van de grensrechter ging de bal toch op de stip. Van der Linden zag zijn inzet worden gekeerd door goalie Diederik Boer.

In de slotfase was er volop spektakel. Go Ahead-doelman Stephan Andersen scoorde bijna met een schot uit een corner. Even later gooide Fernandez de wedstrijd op slot.

Door de zege lijkt PEC zich definitief veilig te hebben gespeeld. De ploeg staat achtste en heeft nu tien punten voorsprong op nummer zestien RKC. Go Ahead verkeert met de vijftiende plaats nog in de gevarenzone. In de Eredivisie staan na dit weekeinde nog zes speelronden op het programma. (Novum)