Cruciaal steunpunt rebellen Syrië gevallen

De stad Yabroud is weer in handen van de regering. Reuters / Sana

Het Syrische leger heeft het laatste grote bolwerk van de rebellen aan de Libanese grens ingenomen. De verovering van Yabroud is de kroon op het maandenlange offensief van het regeringsleger in de grensstreek.

Yabroud, dat een ruim blik- en dus schootsveld biedt op een belangrijke verbindingsweg tussen Libanon en Syrië, was een cruciale schakel in de aanvoerroutes van de rebellen die de Syrische president Bashar Assad al sinds 2011 bevechten. Nu het laatste bastion van de opstandelingen in de bergachtige regio Qalamoun is gevallen kan Damascus de bevoorrading door hun medestanders in Oost-Libanon afsnijden.

De rebellen uit Yabroud zijn gevlucht naar het even verderop gelegen Flita, liet de hun welgezinde arts Kasem Alzein vandaag weten. Een kleine harde kern is achtergebleven en vecht zich liever dood, zei hij.

“Ze willen zich niet overgeven. Maar hun bevoorrading is afgesneden. De wapens die hun waren beloofd zijn nooit aangekomen.”

Yabroud viel vanochtend, bericht het Syrische staatspersbureau. De regeringstroepen kammen de stad nu uit. Ze maken boobytraps onschadelijk en roken de laatste rebellen uit.

(Novum / AP)