Goud voor Bergsma, Wüst, Ronald Mulder en bij ploegenachtervolging

Foto ANP/Bas Czerwinski

Schaatser Jorrit Bergsma heeft vanmiddag de laatste 5000 meter in de wereldbeker met gemak gewonnen. Ireen Wüst won bij de wereldbekerfinale de 1.000 meter, Ronald Mulder de 500 meter en er was goud bij de ploegenachtervolging.

De Fries finishte in Thialf in 6.13,80 minuten en bleef Jan Blokhuijsen (6.19,03) daarmee ruim vijf seconden voor.

Bergsma was al zo goed als zeker van de titel

Bergsma finishte in Thialf in 6.13,80 minuten en bleef Jan Blokhuijsen (6.19,03) daarmee ruim vijf seconden voor. Bergsma was door de afwezigheid van Sven Kramer al voor zijn race zo goed als zeker van het prolongeren van de wereldbeker op de lange afstanden.

Kramer won de eerste twee 5000 meters en de eerste 10.000 meter van het seizoen. Bij afwezigheid van de Fries ging Bergsma daarna met drie overwinningen, allen op de 5000 meter, aan de haal. Hoewel Kramer drie wedstrijden aan zich voorbij liet gaan eindigde hij toch als derde in het klassement. Blokhuijsen werd vijfde.

Douwe de Vries eindigde in 6.26,03 als zesde in Thialf, 6.28,39 was voor Frank Vreugdenhil goed voor plek negen. Aleksandr Rumyantsev uit Rusland werd in 6.25,06 derde. De Duitser Patrick Beckert finishte in Thialf als vierde in 6.25,31 en schoof op naar plek twee in het klassement.

Wust 1, Boer 2, Van Beek 3

Ireen Wüst heeft vanmiddag de laatste wereldbekerwedstrijd over 1000 meter gewonnen. De Brabantse bleef in Heerenveen Margot Boer en Lotte van Beek voor. De Amerikaanse Heather Richardson eindigde achter haar landgenote en belangrijkste rivale Brittany Bowe als vijfde. Dat was genoeg om de wereldbeker veilig te stellen.

Wüst sloeg de kilometer over in Astana, Berlijn en Inzell en maakte daardoor geen aanspraak meer op de eindzege. Met het oog op het WK allround van volgende week liet ze echter zien dat het met de vorm wel goed zit. De TVM-schaatsster snelde in de vierde rit tegen Marrit Leenstra naar een baanrecord van 1.14,63. Daar kwam de concurrentie niet meer aan.

Boer gaf 0,29 seconde toe op Wüst, die vrijdag wel de wereldbeker over 1500 meter op haar naam schreef, terwijl Van Beek 0,46 toegaf. Leenstra werd zesde in 1.15,60 en Laurine van Riessen vond haar naam terug op plek elf (1.16,24).

Richardson wist met 1.15,46 niet op het podium te eindigen in Thialf, maar die tijd volstond wel om Bowe (1.15,10) 55 punten achter zich te houden in het eindklassement. De Russin Olga Fatkoelina moet genoegen nemen met de derde plaats, voor respectievelijk Van Beek, Boer en Wüst.

Richardson, die donderdag haar 25e verjaardag viert, was vorig jaar ook al de beste.

Ronald Mulder wint 500 meter

Ronald Mulder heeft de wereldbeker op de 500 meter veroverd. De Brand Loyalty-schaatser eindigde in Heerenveen bij de laatste race van het seizoen als tweede, achter ploeggenoot Jan Smeekens. Zijn tweelingbroer Michel Mulder werd derde.

Ronald Mulder en Smeekens troffen elkaar in de laatste rit. Smeekens won in 34,78 seconden en klom daardoor naar de derde plaats in het klassement. Ronald had aan 34,89 genoeg om zijn broer en enig overgebleven rivaal voor te blijven. Michel, die 34,94 noteerde, kwam 54 punten te kort voor de eindzege.

Voor Ronald is het zijn eerste grote succes in de wereldbeker. Vorig jaar werd de winnaar van olympisch brons in Sotsji vierde. Toen ging de trofee naar Smeekens.

Jesper Hospes kon het Nederlandse succes in Thialf niet extra luister bijzetten. Hij moest genoegen nemen met plek acht in 35,26. In het eindklassement staat hij een plaats hoger.

Nederlanders sluiten af in stijl

De Nederlandse schaatssters hebben daarnaast de ploegenachtervolging gewonnen. Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Linda de Vries bleven met een tijd van 2.59,05 minuten Polen (3.01,44) voor. Japan (3.04,38) werd derde, voor Canada (3.04,81).

Nederland, dat dit seizoen ongeslagen bleef, was al zo goed als zeker van de eindzege, waardoor Ireen Wüst de laatste race van het wereldbekerseizoen aan zich voorbij liet gaan. De Brabantse verdedigt volgende week haar titel op het WK allround. In het eindklassement houdt Oranje Polen ver achter zich.

Voor de schaatssters is de wereldbeker een bekroning van een succesvol seizoen. Ze waren ook bij de wedstrijden in Calgary, Salt Lake City en Berlijn een klasse apart en veroverden vorige maand in Sotsji olympisch goud.(Novum)