Barbie is joods en Israël wint de Wereldbeker. De beste Poerim-grappen

Een Poerim-grap van vorig jaar: Barbie is joods. Foto ANP / Freek van Kasperen

Joodse gelovigen over de hele wereld vieren vandaag Poerim, een herinnering aan de dreiging van de ondergang van het Joodse volk door plannen van Jodenhater Haman. Het betekent: vrolijke verkleedpakken, uitbundige liederen, feestelijke maaltijden, een overdaad aan alcohol. En grapjes. Ook wij stonken erin. Een overzicht.

Eerst meer over Poerim. Poerim herinnert aan de bedreiging met de ondergang van het Joodse volk in het rijk van de Meden en de Perzen door de plannen van Jodenhater Haman, meer dan tweeduizend jaar geleden. Het feest draait om een verhaal over de machtige en rijke koning Achasjveros, getrouwd met koningin Ester. Hij had een haatdragende, antisemitische adviseur, Haman. Zij had een wijze neef, Mordechai. De neef ontdekte dat Haman het Joodse volk wilde uitroeien, en wanneer hij dit wilde doen. Door tegenmaatregelen van Ester kon dit worden voorkomen.

Voor Haman en zijn volgelingen liep het slecht af: ze werden ter dood veroordeeld. Het verhaal van Poerim is opgenomen in het boek Ester uit de Tenach, de Joodse Bijbel. De traditie schrijft voor te schreeuwen elke keer als de naam van Haman wordt uitgesproken, zodat niemand de kwade lettercombinatie meer hoeft te horen.

De jaarlijkse Zombie Walk in Tel Aviv. Reuters / Amir Cohen

Poerim-grappen - Barbie is Joods

Op Poerim wordt uitbundig gefeest in verkleedkostuums (ook Madonna deed mee). Er worden traditioneel ook allerlei grappen gemaakt, een beetje zoals op 1 april. Zo bracht het Nieuw Israëlisch Weekblad vorig jaar nieuws naar buiten over de vermeende joodse identiteit van Barbie, bekend van het RTL-programma Oh Oh Cherso.

Twitter avatar JOODSnl Joods Nl NIK Nieuws NIK niet blij met spot-bedrijvend RTL-programma over would be joodse identiteit Barbie. Zijn er geen grenzen aan de vermaakindustrie?

Obama 20 minuten bij het Joods Maatschappelijk Werk

En dit jaar kwam Jonet, een samenwerkingsverband van Joodse organisaties, met het bericht dat de Amerikaanse president Barack Obama in Amsterdam het Joods Maatschappelijk Werk (JMW) zal bezoeken. JMW-directeur Hans Vuijsje sprak in het bericht:

“Hij was graag naar het Anne Frank Huis gegaan, maar dat was logistiek en qua veiligheid onmogelijk. Ook nam dat teveel tijd in beslag. Vandaar dat wij zijn benaderd om de president te ontvangen. (…) Ik ben apetrots en kijk er naar uit om de president te mogen ontvangen.”

Wij trapten erin. Evenals AT5, AmsterdamFM en PowNews.

Jaap Kos, maatschappelijk werker bij het JMW, deed vandaag “de telefonische achterwacht”. Dat zijn normaal gesproken een paar telefoontjes met de vraag of de verzorging wel op tijd komt, maar dit keer stond de telefoon rood gloeiend.

“Elk jaar gaat er binnen het bedrijf een mailtje rond met een grap. Meestal zijn dat flauwe, kleine dingetjes. De grap van dit jaar is buiten mij om gegaan. Vanmorgen belden er al drie mensen, ik wist van niets. Ik werd zelf ook een beetje op het verkeerde been gezet. Ik belde de directeur, Hans Vuijsje, en die begon vreselijk te lachen.”

Twitter avatar JONET_nl Jonet Hierbij onze verklaring over de Poerim-grap, ook namens JMW: http://t.co/QeGaqD089T @AT5 @NRC @PownedTVFeed

Israël wint de wereldbeker van Duitsland

De Israëlische coach Eli Gutman schudde zijn hoofd van ongeloof, schrijft The Jerusalem Post. Net zoals eigenlijk elke Israëliër die gisteren de tv aanzette om de finale van de Wereldbeker te kijken.

“Niemand zal ooit het opmerkelijke eigen doelpunt van Christiano Ronaldo vergeten, dat de 1-0 overwinning van Israël op Portugal in de laatste zestien minuten veroorzaakte. De afwezigheid van Leo Messi in de kwartfinale tegen Argentinië, doordat hij weigerde tegen zijn thuisland te spelen na de ontdekking van zijn joodse roots, heeft Israël duidelijk geholpen.”

Elvis leeft

The Jerusalem Post kwam met nog een bijzondere onthulling: the king is nog onder ons. Een vooraanstaand leider van de ultra-orthodoxe Chassidische dynastie heeft dat bekendgemaakt.

“Elvis Presley, nu bekend onder de naam Pinchas Shleifmanstein, besloot zijn zangcarrière in 1975 vaarwel te zeggen. Hij huurde iemand in om hem na te doen, maar zijn imitator overleed op tragische wijze in 1977. Het zorgde voor jaren van verdriet onder zijn fans. In een exclusief interview dat morgen zal verschijnen, beschrijft hij hoe hij een andere identiteit aannam en verhuisde naar het Heilige Land.”

Bekijk het overzicht van de Israëlische krant Haaretz: ter ere van Poerim zette de krant de beste Israëlische hoaxes aller tijden op een rij.

    • Mirjam Remie