Zonder bier maar mét Stones in vorm

In de Mercedes Benz Arena van Shanghai klinkt bepaald geen ‘rollator rock’.

Ronnie Wood, Mick Jagger en Charlie Watts bij hun concert in Shanghai, afgelopen woensdag.

Natuurlijk, de rock-‘n-roll-fans van toen dragen nu dure leren jacks van Hugo Boss en Giorgio Armani. Zij kunnen zich ook de tickets van 600 tot meer dan 1000 euro in de Mercedes Benz Arena van Shanghai makkelijk veroorloven, sneerde Jagger in Time Out Shanghai. En drugs en sex ontbreken tijdens de 14 on Fire-tournee die de „greatest rock and roll band on earth” die woensdag in Shanghai optrad en vanavond in Singapore staat.

Maar dit ruim twee uur durende spektakel wegzetten als ‘rollator rock’ van de ‘Strolling Bones’ is onzin. Vanaf de start met Jumpin Jack Flash tot de toegift You Can't Always Get What You Want denderen Jagger, Richards, Watts en Woods naar het slot met een lange, ruige uitvoering van (I Can Get No) Satisfaction. Brown Sugar en Honky Tonk Women ontbreken, net als tijdens het eerste Stones-optreden hier in 2006, want de censoren storen zich aan teksten over „barroomqueens who take you upstairs for a ride”.

De Stones tonen zich in topvorm. Misschien een tikkeltje minder ruig en minder sensueel dan vroeger, maar niemand kan volhouden dat de band met het verstrijken van de decennia is veranderd in een funky musical. Dat is mede dankzij de tijdelijke terugkeer van Mick Taylor, de basgitarist, die als enige van de oude kern zijn haren niet verft en schaamteloos zijn bierbuik laat hangen.

Voordeel nu: dat je niet, zoals destijds in de RAI in 1970 of Ahoy in 1973 om de beste plekken moet knokken met stom bezopen Achterhoekers om de beste plekken of gewapende Hells Angels met namen als Tony Macaroni op je hoofd willen pissen.

Nadeel van goede organisatie, zeker in China, is dat als je maar een stap buiten je ‘zone’ zet, je wordt gecontroleerd door een kale Binnen-Mongoolse klerenkast met een dingetje in zijn oor. Maar het grootste nadeel van een optreden in een land van control freaks is, dat halverwege het bier op is omdat de autoriteiten ons willen „beschermen tegen wanordelijkheden”. De Stones zonder drugs is al bijzonder, maar allez. De Stones zonder bier is een totaal nieuwe ervaring.

    • Oscar Garschagen