‘Zoektocht naar lang vermiste Nederlander hervat in Spanje’

Martin Verfondern tijdens een interview aan lokale media in 2009. Schermafbeelding / YouTube

Hulpdiensten hervatten morgen de zoektocht naar de 52-jarige Nederlandse boer Martin Verfondern, die meer dan vier jaar geleden in de Spaanse regio Galicië verdween. De Guardia Civil wil nieuwe zoektechnieken inzetten, melden lokale media.

Verfondern runde met zijn vrouw Margo Pool sinds 1997 een biologische boerderij in het afgelegen plaatsje Santaolla. Het echtpaar had regelmatig aan de stok met hun buren, tot aan de rechtbank aan toe. Volgens de site SpanjeVandaag woonde tegenover het Nederlandse echtpaar een ouder stel met een zoon met een psychische handicap. De ruzie zou gaan om een stuk grond.

Verfondern zou door zijn buren zijn aangevallen met stokken, sikkels en het handvat van een bijl tijdens een incident voor zijn verdwijning. Nadat Verfondern op 19 januari 2010 in een jeep was vertrokken om een boodschap te doen, is nooit meer iets van hem vernomen.

Na zijn verdwijning werd in het gebied een grootscheepse zoektocht op touw gezet. Ook werd in het buitenland gezocht. Morgen wordt een helikopter met een warmtecamera ingezet. In nabijgelegen riviertjes wordt met sonarapparatuur en een onderwatercamera naar de Nederlander gezocht.

    • Anouk Eigenraam