Nederlanders missen finales

De Canadees Charles Hamelin behaalt op de openingsdag van de WK, voor eigen publiek in Montreal, goud op de 1.500 meter. Foto AP

De Nederlandse shorttrackers hebben op de openingsdag van de WK in Montreal geen succes behaald. Bij de mannen was Sjinkie Knegt dicht bij de eindstrijd op zijn favoriete afstand, de 1.500 meter, maar hij moest in de halve finale zijn meerdere erkennen in twee olympisch kampioenen van Sotsji: de Canadees Charles Hamelin en de Rus Victor An. Ook Freek van der Wart strandde in de halve finales. De zege in de Aréna Maurice Richard was voor publiekslieveling Hamelin. Bij de vrouwen was de winst voor de Koreaanse Shim Suk-hee. Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof waren in de halve finales gesneuveld. Ook op de aflossing misten de vrouwen de finale. In de halve eindstrijd werd Nederland verslagen door China en Italië. Het was daarmee meteen de laatste race in de loopbaan van Sanne van Kerkhof. Zaterdag rijden de mannen hun halve finale. De mannen en de vrouwen rijden dan ook de 500 meter. Zondag volgen de 1.000 meter en de aflossingsfinales. (NRC)