Wijn in mijn bloed

Vorige maand heb ik mijn bloed laten onderzoeken als onderdeel van mijn jaarlijkse check up. Cholesterol goed. Suiker prima. Prostaat pico. Nieren oké. Bloeddruk normaal. Maar toen kwam de vraag die ik het meest vreesde: ‘Drinkt u?’

Open deur: mijn huisarts weet wat ik voor werk doe. Waarna zij mij vervolgens bijna bewonderend de leverdiagnose gaf: zelden betere waarden gemeten.  En dat terwijl ik al mijn hele werkzame leven ongeveer een fles wijn per dag drink.

Om dit heugelijke feit te vieren, bestaat mijn dagelijkse rantsoen bij de lever van collega De Vos uit een goeie Chianti Classico. Klassieke combinatie. Ook al omdat Dr. Hannibal ’The Cannibal’ Lecter in The Silence of the Lambs deze rode Italiaan schonk bij de lever van een van zijn slachtoffers.

Overigens is er door schrijver Thomas Harris, de geestelijk vader van Lecter, nog een grensoverschrijdende wijn-spijscombinatie opgetekend. Zo liet hij Dr. Lecter een fles Bâtard-Montrachet, witte Bourgogne uit de buitencategorie, opentrekken bij gesauteerde mensenhersens.

Of Anthony Hopkins, de acteur die Hannibal Lecter speelde, de wijnen ook daadwerkelijk heeft gedronken valt overigens te betwijfelen: vanwege een alcoholprobleem heeft Hopkins meerdere ontwenningskuren gevolgd bij de AA.

Maar ondanks mijn drinkpatroon heb ik mijn dokter daar niet over gehoord. In ieder geval nog niet…

 

    • Harold Hamersma