Weg met de wegwerptuin

Veel tuinen lijken groener dan ze zijn. Een pleidooi van Alma Huisken voor een duurzaam paradijs.

Er is iets aan de hand in tuinland. Al jaren tamboereren ecologisch hoveniers en groene tuinontwerpers op het gebruik van natuurlijkere, duurzamere grondstoffen bij het inrichten van onze paradijsjes. Terecht. En nu voegt zich bij hen iemand die juist uit de hoek komt van het kant-en-klaar tuinieren, de door Praxis gesponsorde RTL hovenier Lodewijk Hoekstra. Gedurfd, en alweer: terecht.

Want zo langzamerhand bezwijken Nederlandse tuinen onder gekloonde planten en massa’s harde materialen die met ‘tuin’ niets meer te maken hebben, maar alles met onnatuurlijk, oneerlijk verworven of energieverslindend materiaal: kunststof bankstellen, ‘decks’ van tropisch hardhout en waterslurpende Scandinavische hottubs.

Ondanks alle milieurampen vergeten we ons huis-tuin-en-keukengif dat kleeft aan prefab houten meubilair of prijkt in flacons in het schuurtje; u wist misschien niet dat zogenaamd biologisch afbreekbaar gif soms vijftig jaar in de bodem blijft?

Koopt u elk jaar zakken potgrond met tuinturf erin omdat het zo goed vocht vasthoudt en uw zuurminnende planten ervan houden? Turf is veen en daarvoor zijn schitterende Ierse landschappen afgrijselijk aangetast of voorgoed verdwenen: veen keert pas na eeuwen, of nooit meer, terug.

Ach, zo schattig, die Kaapse viooltjes! En kijk: zeven vaste planten naar keuze voor een tientje! Ai, die stammen uit weefselkweek. Het zijn gekloonde laboratoriumplanten, op kunstmestvocht doorgefokt voor instant succes; die kunt u al na enkele weken weggooien. Hoezo ‘vaste plant’? Leven hebben deze kunsteendagsvliegen nooit gedaan.

Planten telen en vermeerderen doet u heel eenvoudig zelf, door te zaaien, te stekken of te scheuren. Of koop planten bij biologische kwekers die letten op duurzaamheid, niet op woekerwinst. Dus: laten we eens nadenken, tips overnemen en echt gaan tuinieren. Hoe groener hoe beter.

    • Alma Huisken