Vooral financiële sancties

„Bij de Krimcrisis staat voor Rusland veel meer op het spel dan voor het Westen. Rusland ziet buurland Oekraïne (en de Krim) als een onmisbare poort naar de Zwarte Zee. De Krim kent bovendien een Russische meerderheid. Het Westen heeft veel minder belangen in de Oekraïne en deinst terug voor een te innige betrokkenheid bij het conflict. Een mogelijke latere zorgplicht zou tot hoge kosten kunnen leiden voor het Westen. Daarom zullen er vooral financiële represailles volgen om Rusland tot de orde te brengen en merkt het land dit in de portemonnee (de Roebel is 10 procent verzwakt, de lokale beurs zelfs bijna 20 procent). De Oekraïense economie (400 mrd USD) is te klein voor een ‘domino-effect’. Er is wel een noemenswaardig staartrisico wanneer het conflict escaleert. Als dit onverhoeds tot een gewapend conflict leidt waar het Westen wél bij betrokken wordt, dan zijn de gevolgen mondiaal en niet lokaal.”