Verbeke Foundation

„Ongeveer een half uurtje buiten Antwerpen ligt Kemzeke. Een gehucht. Er valt niks te zien of te beleven. Maar ergens halverwege het dorp, op een industrieterrein waar ooit een transportbedrijf gevestigd was, is nu een deels overdekt, privaat kunstterrein gekomen. Als je er voor het eerst komt, denk je dat je verkeerd zit. Het is een onwaarschijnlijk zootje van op elkaar gestapelde containers en loodsen. Maar in en tussen die loodsen bevindt zich een soort wonderland, met de meest vooruitstrevende avant-gardekunst. De site en de kunstcollectie is van het echtpaar Verbeke, de voormalige eigenaren van het transportbedrijf en fervent kunstverzamelaars. Ik noem het een pretpark voor volwassenen. Achter de loodsen ligt een natuurgebied van twaalf hectare, waar je prachtig kunt wandelen. Af toe bots je op een kunstobject.”