Meer camera’s of privacy?

In Amsterdam kan het u straks zomaar overkomen, als de VVD haar zin krijgt: een bijstandsgerechtigde belt bij u aan met anti-inbraakadvies. Voor de partij zijn het een paar vliegen in één klap. De bijstandsgerechtigde moet een tegenprestatie leveren, in dit geval ‘criminaliteitspreventie’, in ruil voor zijn uitkering en de stad wordt er veiliger voor, denkt de VVD – die meteen afrekent met het clichébeeld dat VVD’ers bijstandsontvangers zien als halve criminelen.

Het is natuurlijk geen verrassing: de VVD is wat betreft veiligheid van de harde lijn. Of het nu Amsterdam is of Zevenaar, de partij wil méér cameratoezicht en als ze er nog niet zijn: stadswachten. Het CDA is in Amsterdam voor ‘zero tolerance’ en ook in Alphen aan den Rijn voor meer bewakingscamera’s, gebiedsgeboden en preventief fouilleren. De PvdA in Zevenaar heeft in het verkiezingsprogramma niet eens een apart hoofdstuk veiligheid. Want als u daar woont, denkt de partij, is veiligheid voor u vooral een „gevoel” – dat vergoot kan worden door extra straatverlichting. In Amsterdam zien de sociaal-democraten cameratoezicht als „instrument”, maar niet „als automatisme”. GroenLinks is dan weer steviger: die haalt de camera’s gewoon weg als ze ‘geen duidelijk veiligheidsdoel’ hebben.

Volgens de Amsterdamse afdeling van de ChristenUnie heeft u de veiligheid „voor een deel” in eigen hand. Preventie begint volgens die partij bij „opgroeien in een liefdevolle omgeving”: een hecht gezin”. De veiligheid in een gemeente wordt „bedreigd” door anonimiteit, eenzaamheid, gebrek aan liefde en zorg – en daar bent ú als burger ook verantwoordelijk voor, samen met al uw buren, vindt de ChristenUnie. En de overheid? „Die grijpt in daar waar het uit de hand loopt of dreigt te lopen.”