Veiligheid, daar gaat het ook nog over

In de hoofdstad zou het zomaar kunnen, als de VVD haar zin krijgt: een bijstandsgerechtigde belt bij je aan met anti-inbraakadvies. Voor de partij zijn het een paar vliegen in één klap. De bijstandsgerechtigde moet een tegenprestatie leveren, in dit geval ‘criminaliteitspreventie’, in ruil voor zijn uitkering – en de stad wordt er veiliger door, denkt de VVD.

Het is natuurlijk geen verrassing: de VVD is wat betreft veiligheid van de harde lijn. Of het nu Amsterdam is of Zevenaar, de partij wil méér cameratoezicht en als ze er nog niet zijn: stadswachten. Het CDA is in Amsterdam voor ‘zero tolerance’ en ook in Alphen aan den Rijn voor meer bewakingscamera’s, gebiedsgeboden en preventief fouilleren. De PvdA in Zevenaar heeft in het verkiezingsprogramma niet eens een apart hoofdstuk veiligheid. Want als u daar woont, denkt de partij, is veiligheid voor u vooral een „gevoel” – dat vergroot kan worden door extra straatverlichting.

In Amsterdam zien de sociaal-democraten cameratoezicht als „instrument”, maar niet „als automatisme”. GroenLinks is dan weer steviger: die haalt de camera’s gewoon weg als ze „geen duidelijk veiligheidsdoel” hebben.

Volgens de Amsterdamse afdeling van de ChristenUnie heeft de burger de veiligheid „voor een deel” in eigen hand. Preventie begint volgens die partij bij „opgroeien in een liefdevolle omgeving: een hecht gezin”. En de overheid? „Die grijpt in daar waar het uit de hand loopt of dreigt te lopen.”