Van der Weijden eerste wereldbekerzege - Verweij wint op 1500 meter

Annouk van der Weijden in actie tijdens haar race op de 3000 meter tijdens de Wereldbeker schaatsen. Foto ANP / Bas Czerwinski

Annouk van der Weijden heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen verrassend de 3000 meter gewonnen. De 27-jarige Nederlandse reed in Thialf een persoonlijk record van 4.02,22 minuten. Koen Verweij won het klassement op de 1500 meter.

Koen Verweij heeft in Heerenveen het klassement om de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen. De TVM-rijder van TVM werd tweede op de afstand, achter de Rus Denis Joeskov en bleef hem daarmee voor in het wereldbekerklassement. De Amerikaan Shani Davis werd derde, Mark Tuitert - voor wie dit zijn afscheid was - eindigde als vierde.

Van der Weijden reed persoonlijk record

Met haar zege verwees Van der Weijden landgenote Yvonne Nauta (4.03,65) en de Russische Olga Graf (4.03,79) naar zilver en brons. Van der Weijden scherpte haar oude persoonlijk record (4.03,69) met meer dan een seconde aan. Voor de Zuid-Hollandse is het haar eerste wereldbekerzege.

Martina Sablikova kwam in 4.03,88 minuten niet verder dan de vierde plaats. De Tsjechische had daaraan wel genoeg om opnieuw het eindklassement van de wereldbeker op de lange afstanden te winnen. Claudia Pechstein en Nauta eindigden als tweede en derde.

(Novum)