Tuitert komt er wel overheen

Mark Tuitert rijdt dit weekeinde ruim zes ererondjes in Heerenveen. Als afscheid.

Zelden zijn sporters mooier dan wanneer ze weten dat ze stoppen. Mark Tuitert (vijfde op de 1.500 meter) schreef de beste Nederlandse tweet van de Olympische Winterspelen. „Wordt zo uniek als je deze Olympische Spelen geen medaille weet te halen als NL’se man... Als enige. (Kom er wel overheen)”.

Kom er wel overheen. Weg was de topsportspanning, het eindeloze rondje verliezen-revanche-winnen-verdedigen en steeds maar doorpezen. Dit weekend rijdt Tuitert de 1.000 en de 1.500 meter bij de World Cup in Heerenveen: ruim zes ererondjes als afscheid. Daarna hoeft hij nooit meer in cirkels te rijden. Op zijn site verheugde Tuitert zich op The great wide open, en niet eens het festival waar de amateurgitarist ook wel op zal duiken: „Als jochie maakte ik in de winterkou tochten over meren en sloten met rietkragen. Dan sta je op zo’n meer, voor je een grote uitgestrekte ijsvlakte. Het spiegelende ijs vraagt erom op geschaatst te worden. Waar je heen gaat, bepaal je helemaal zelf en de voortgang is totaal op eigen kracht. Een ultiem gevoel van vrijheid en eenheid met je omgeving. Inspanning, ontspanning, snelheid, kop in de wind en op eigen koers.” Die Tuitert, daar komen nog gedichten van.

Tekst

    • Arjen Fortuin