Tienduizenden Russen demonstreren tegen bezetting Krim

In Moskou hebben vanmiddag naar schatting zo’n vijftigduizend mensen gedemonstreerd tegen de bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim door Russische troepen. Dat meldt persbureau AFP. Morgen wordt op de Krim een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland.

De betogers in Moskou droegen Russische én Oekraïense vlaggen met zich mee. Foto AFP / Dmitri Serebriakov

In Moskou hebben vanmiddag naar schatting zo’n vijftigduizend mensen gedemonstreerd tegen de bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim door Russische troepen. Dat meldt persbureau AFP. Morgen wordt op de Krim een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland.

De demonstratie in Moskou was georganiseerd door een oppositiegroep en trok opmerkelijk veel betogers. De belangrijkste leus die door de betogers vanmiddag werd meegedragen was “Rusland en Oekraïne zonder Poetin”. De betogers zwaaiden met Russische en Oekraïense vlaggen.

Tot vandaag bleven de straten en pleinen van Moskou leeg als het gaat om de Russische militaire invasie op de Krim. Veel kritiek op de interventie in Oekraïne door president Poetin klonk er niet, schreef onze buitenlandredacteur Hubert Smeets deze week in NRC Handelsblad. In het parlement klonk ook geen afwijkend geluid. Zowel in de Doema als in de Federatieraad zijn afgelopen twee weken zonder tegenstem alle verklaringen, resoluties en wetten aangenomen die Poetin nodig heeft om zijn inmenging in Oekraïne formeel te maken.

Elders in Moskou werd vandaag, net als afgelopen week, vóór annexatie van de Krim gedemonstreerd. Erg spontaan lijken deze protesten niet, want iedereen draagt dezelfde jacken. De bijeenkomsten zijn waarschijnlijk georganiseerd door Verenigd Rusland, de partij van Poetin.

In Moskou werd ook vóór annexatie van de Krim door Rusland gedemonstreerd.

In Moskou werd ook vóór annexatie van de Krim door Rusland gedemonstreerd. Foto Reuters / Tatjana Makejeva

Referendum over aansluiting bij Rusland morgen

Morgen stemt de bevolking van de Krim in een referendum over aansluiting bij Rusland of verregaande autonomie. Rusland zegt de uitslag van het referendum te zullen respecteren, maar het Westen legt zich hier niet zomaar bij neer. De VS en Europa steunen de lijn van Oekraïne, dat het referendum “illegaal” heeft genoemd.

De Krim is een autonome Oekraïense deelrepubliek met een grotendeels Russische bevolking. Rusland stuurde onlangs militairen naar de Krim in reactie op het afzetten van de pro-Russische president Janoekovitsj door de Oekraïense oppositie. Oekraïne heeft de Russische invasie van de Krim scherp veroordeeld en wordt daarin gesteund door het Westen, dat met zware sancties richting Moskou dreigt als de Krim daadwerkelijk door Rusland wordt geannexeerd.

Gespannen sfeer

In de aanloop naar het referendum is de situatie op de Krim en in het oosten van Oekraïne gespannen, zo meldt NRC-redacteur Emilie van Outeren vanuit Simferopol:

“Hoewel de meeste mensen gewoon doorgaan met hun dagelijkse bezigheden, ontstaan op verschillende plekken op straat verhitte discussies tussen voor en tegenstanders van de Russificatie. Wat bijdraagt aan de spanning is dat er niet alleen overal op straat ongemarkeerde Russische militairen rondlopen, maar ook Russische en lokale milities. Bij een militaire basis waar Oekraïense en Russische militairen samen met militieleden theedronken bij de ingang, waren om hen heen Russische militairen loopgraven aan het graven.”

Gisteravond vielen er in Donetsk twee doden en meerdere gewonden bij een schietpartij. Rusland liet gisteren weten dat het zich het recht voorbehoudt om in te grijpen in het oosten van Oekraïne als de etnische Russen in het gebied gevaar lopen, hoewel minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat zijn land geen plannen heeft om Oekraïne binnen te vallen.

    • Pim van den Dool