Supervoedsel is de ideale placebo

None

Iedereen eet, dus iedereen heeft verstand van voedsel. Sommige mensen delen hun wijsheid graag met anderen. Uit zichzelf, of in naam van hun bedrijf. Uit ideële of commerciële motieven. Of beide. Het gaat over prijs, over lekker en steeds vaker ook om gezond.

De prijs lijkt hard en meetbaar. Maar goedkoop betekent vaak dat hoogwaardige ingrediënten zijn vervangen door vet of suiker.

Lekker is een kwestie van smaak. De trend is naar vet, zoet en zout. Gelukkig is er daarbuiten nog keuze genoeg.

Dan gezond: mensen verwachten wat dat betreft veel van hun voedsel. Te veel.

Wie geen vitaminegebrek heeft, en dat heeft niemand met een beetje regulier eetpatroon, kan zichzelf met één voedingsmiddel niet genezen of gezonder maken. Er is geen fabrikant die voor zijn sinaasappelsap de gezondheidsclaim ‘Past in een dieet dat scheurbuik voorkomt’ heeft aangevraagd. Diëten, dus uitgekiende voedselcombinaties, ja, die doen wel iets. Mensen met diabetes type II die te dik zijn, kunnen zichzelf gezond eten met minder en beter voedsel.

De Europese Unie oordeelt streng over gezondheidsclaims op voeding. Zelfs als een product een beetje werkt bij mensen met een ziekte of een gezondheidsrisico, mag het resultaat niet geclaimd worden voor iedereen. Ook in de Verenigde Staten is de overheid streng.

Zelfs, of misschien wel juist in deze streng gereguleerde wereld kunnen superfoods uitgroeien tot een gezondheidshype. Superfoods zijn zaden, vruchten, groenten, poeders of sappen met van nature hoge gehalten vitaminen, mineralen of bijzondere biomoleculen. Ze zouden gezond zijn. Maar de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Kijk op de verpakkingen in de winkels en merk dat er geen gezondheidsclaims op staan. Maar ga het internet op en lees de verkooppraatjes. Lees zelfs hoe een Ierse boer door tarwegras-sap van zijn maagkanker genas.

Superfoods komen als geroepen voor hippe, hoogopgeleide mensen met een drukke baan. De verhalen op internet over de gezondheidseffecten gaan vaak over hun alledaagse kwaaltjes. Moe door hard werken. De hele dag afspraken, geen tijd om rustig te poepen. Iets te lekker gegeten en een paar kilo overgewicht. Rimpeltjes.

Superfoods zijn voor die kwaaltjes de perfecte placebo’s. Ze zijn superduur, supervreemd en supervies. Zuur of bitter.

    • Wim Köhler