Super tarwegras

nooit bewezen dat het werkt

None

Tarwegras is wetenschappelijk gezien een verbijsterend superfood. Het beste wat de American Cancer Society in een lekensamenvatting erover kan schrijven is „tarwegras wordt algemeen als veilig beschouwd.” Daarna volgt het ‘hoewel’. Sommige mensen worden misselijk als ze een glaasje geperst tarwegras drinken. Of ze krijgen hoofdpijn.

Tarwegrasaanhangers vinden dat niet zo’n bezwaar. Dan komt de ontgiftiging van het lichaam op gang, zeggen ze.

Tarwegras kun je vers, als poeder, of als diepvriessap kopen. Thuisbezorging kan ook. De ene site maakt het nog bonter dan de ander in het aanprijzen van de voedingswaarde en het gezondheidsbevorderende effect. „Het licht verteerbare tarwegrassap bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft”, juicht daily-juice.nl. Maar afgezien van wat ontbrekende vitaminen en mineralen zit er in tarwegras zit geen vet, wat iedereen broodnodig nodig heeft.

Hulp tegen vage klachten

Natuurlijk, er zitten vitaminen en mineralen in. „Met slechts 30 ml tarwegrassap per dag krijgt u dezelfde voedingsstoffen binnen als met 2 ons groenten en 2 stuks fruit”, schrijft daily-juice.nl. Bij benadering is dat waar. Maar wie wil de smaak van fruit en de dagelijkse portie groenten inruilen voor een teugje bitter sap?

De tarwegraswinkelier maakt het gras dan maar gezonder dan het is: „Het drankje helpt onder andere gewicht te verliezen en het ontgift het lichaam.” Er is geen bewijs voor. Allbasic.nl pakt uit: „Veel voeding die we gedurende de dag binnen krijgen, zoals suikers, cafeïne, alcohol, maar ook bewerkte producten zoals brood en zelfs vlees, verzuren je lichaam. En wanneer je lichaam verzuurt, dan voel je je minder energiek en beginnen de (vage) klachten te komen.” Vage klachten, niets verkoopt beter.

Concreet van aard is alleen het Israëlische onderzoek bij 23 mensen met de darmziekte colitis ulcerosa. Een onderzoek van een maand, in die korte tijd haakten vier mensen af. Slechts een vijfde van zieken die mee wilden doen mochten meedoen, vanwege strenge uitsluitingscriteria. Geen studie dus voor alle colitis-patiënten.

De groep die dagelijks tarwegrassap dronk (opgebouwd tot 100 ml per dag) voelde zich beter en had vooral minder last van anusbloedingen. Maar aan het begin van de studie had die groep juist beduidend méér last van die bloedingen. Geen wonder dat het daarna beter ging. Er is meer aan het onderzoek dat rammelt. Een placebodrankje kreeg wel de kleur van tarwegrassap, maar niet de geur en de smaak. Bittere drankjes hebben over het algemeen extra placebowerking. <<