U kunt ook met uw stem het Binnenhof straffen

Heeft u geen tijd of zin u te verdiepen in de verschillen tussen de partijen, of weet u het daarna nog niet? Dan kunt u altijd nog strategisch stemmen. Niet zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen, waar vaak een kiezers aanzuigende tweestrijd tussen twee partijen ontstaat, omdat de grootste waarschijnlijk de premier levert.

Met uw stem voor de gemeenteraad kunt u slechts een boodschap sturen aan de landelijke politici.

U hoeft zich daar niet schuldig over te voelen. Om welke reden u ook stemt, de verkiezingsuitslag zal toch worden gebruikt als een landelijke populariteitsmeting, of misbruikt, zo u wil.

Wilt u coalitiepartijen VVD en PvdA bestraffen voor hun bezuinigingen, of de keus met elkaar samen te werken? Dan heeft u ruime keus. Leunt u links, dan is er de SP, bent u wat conservatief-rechtser, denk dan eens aan het CDA. Vooral die laatste partij zal u verwelkomen, uit angst nog verder in de vergetelheid te zakken.

Misschien wilt u belonen. Dat kan ook. Naast de VVD en de PvdA, kunt u natuurlijk D66, ChristenUnie of de SGP uw stem geven, uit dankbaarheid voor het ‘redden’ van het kabinet Rutte II.

Wilt u tegen alle politici op het Binnenhof stemmen, dan kiest u vermoedelijk het liefst PVV. Pech! Dit kan alleen als u in Den Haag of Almere woont. De PVV bestaat gek genoeg meer dan andere partij bijna alleen op het Binnenhof waar u zo tegen bent.

In andere gemeenten zal uw stem tegen het Binnenhof naar een lokale partij moeten gaan – uit overtuiging lokaal stemmen, dat kan trouwens ook. Als laatste optie rest thuisblijven, dan protesteert u ook. Al begrijpt niemand waartegen.