Spit de programma’s door – zo gedaan! Toch stemmen?

Ben je wél van plan om op 19 maart te gaan stemmen, maar weet je nog niet op welke partij? Geen paniek! Lees deze zes tips van de politieke redactie die je kunnen helpen je stem te bepalen

Het klinkt als huiswerk, het doorspitten van de partijprogramma’s, maar het valt best mee. Ze zijn tegenwoordig (bijna) allemaal digitaal. Met het intikken van een trefwoord ben je al snel waar je wilt zijn.

Wij horen het geklaag al: gemeentebesturen gaan over niet meer dan stoeptegels. En omdat stoeptegels niet rechts of links zijn, hoef je dus niet te stemmen. Maar dat is steeds minder waar. Als onderdeel van een omvangrijke bezuinigingsoperatie stoot het rijk veel taken af naar gemeenten. Het gemeentebestuur wordt dus belangrijker, en politieker, dan ooit tevoren.

Kortom, er valt iets te kiezen. De paradox: de verwachte opkomst is lager dan ooit.

Lezen helpt ook om de toenemende verkiezingsretoriek te filteren. Over veel onderwerpen die deze dagen worden besproken, valt helemaal niet te stemmen. De VVD-slogan ‘In Rotterdam praten we Nederlands’ verschafte de lokale afdeling van de grootste partij van Nederland veel aandacht. Dat was de bedoeling. Maar een echt plan van de VVD was dit niet. Een taalpolitie stelt de partij voor Rotterdam niet voor, en beleid om het Nederlands van migranten te verbeteren, dat wil de VVD ook niet.

Let bij het maken van je keuze daarom niet te veel op wat landelijke politieke leiders zeggen. Zij praten vaak over dingen die niets met je gemeente van doen hebben. Hoezeer D66-leider Alexander Pechtold ook voor verlaging van de inkomstenbelasting is, daar gaan de lokale verkiezingen niet over. Ze gaan ook niet over de (te) hoge accijnzen op brandstof waar CDA-leider Sybrand van Haersma Buma graag over praat.