Mannen wereldbeker ploegenachtervolging - shorttrackploeg morgen WK-finale

Jan Blokhuijsen (R), Christijn Groeneveld (L) en Douwe de Vries (M) in actie tijdens de teamachtervolging voor de wereldbeker schaatsen. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Nederlandse mannenploeg heeft de wereldbeker op de ploegenachtervolging gewonnen. Jan Blokhuijsen, Christijn Groeneveld en Douwe de Vries wonnen in Heerenveen in 3.45,00 minuten ook de laatste race.

De Nederlandse mannen waren eerder dit seizoen ook in de eerste drie wereldbekerwedstrijden de beste. Polen bleef goed bij Nederland in de buurt met 3.45,73. Noorwegen (derde in 3.50,08) en de Verenigde Staten (vierde in 3.56,54) deden ook mee in Thialf.

In het eindklassement om de wereldbeker heeft Nederland 450 punten voor de 280 van de VS. Noorwegen eindigt met 270 punten net onder de Amerikanen. Polen klimt over het afwezige Zuid-Korea heen naar de vierde plaats. De teller van Polen staat op 265 punten, Zuid-Korea blijft op 220 punten steken. In totaal kwamen zestien landen dit seizoen in actie op de ploegenachtervolging.

Update: 22.15 uur: mannenshorttrackploeg morgen naar WK-finale
De Nederlandse mannenshorttrackploeg schaatst morgen de WK-finale. Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt plaatsten zich voor de eindstrijd door tweede te worden in hun halve finale. Ze moesten Zuid-Korea voor laten gaan, maar versloegen de Verenigde Staten en Italië.

Rusland en Groot-Brittannië plaatsten zich via de andere halve finale voor de eindstrijd. Dat ging verrassend ten koste van gastland Canada en China. De Nederlandse vrouwenploeg bereikte vrijdag de finale niet. Zij werden in hun halve eindstrijd derde achter China en Italië.

Knegt uitgeschakeld op 500 meter

Sjinkie Knegt is bij het WK shorttrackschaatsen uitgeschakeld op de 500 meter. De Fries kwam in zijn heat ten val en eindigde als laatste. Freek van der Wart ging wel door naar de kwartfinale. Hij kwam in zijn race als tweede over de streep achter de voor Rusland uitkomende Zuid-Koreaan Viktor Ahn.

Bij de vrouwen maakten Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof geen fout. Beiden bereikten de kwartfinale. Ter Mors moest in haar race alleen haar meerdere erkennen in de Britse Elise Christie. Yara van Kerkhof werd ook tweede. Zij deed dat achter Seung-Hi Park uit Zuid-Korea, maar voor de Italiaanse Arianne Fontana. Fontana ging als een van de vier snelste verliezers echter alsnog door.(Novum)